NA VREME OTKRIJTE ŠTA NIJE U REDU: 7 razloga da se večeras skinete
Foto: Profimedia

SAMOPREGLED TELA

NA VREME OTKRIJTE ŠTA NIJE U REDU: 7 razloga da se večeras skinete

Život -

Svoje telo treba da poznajete, negujete i redovno pregledate da biste, ne daj bože, na vreme mogli da preduzmete određene korake. Upravo je veče savršeno vreme da uradite mali pregled i uverite se da je sve u redu

Samopregled tela, osim što spasava život, daje vam osećaj sigurnosti i spokoja. Recimo, samopregled mladeža jedan je od najvažnijih postupaka u ranoj dijagnostici malignog raka kože.

Rano otkrivanje melanoma u 95 odsto slučajeva rezultira preživljavanjem tokom pet godina. Ako vam je koža suva, ljušti se i svrbi, to može da znači da je reč o lišajevima. Mogu se pojaviti na bilo kojem delu tela, a najčešći su na laktovima, zglobovima i s unutrašnje strane kolena.

Masnice koje se na telu pojave iznenada i nisu izazvane udarcem ne bi trebalo da zanemarite, pa u takvim slučajevima takođe treba potražiti savet lekara. I zato, kada se istuširate, iskoristite priliku i uradite mali kućni pregled tela kako biste na vreme mogli da reagujete i sprečite ono najgore.

1. Proverite imate li osip:

Osip, pogotovo na skrivenim delovima, poput kože iza kolena i ispod ruku, tipičan je znak ekcema, koji pogađa do 15 odsto odraslih. Koristite deterdžente i losione za telo koji ne sadrže miris, ali ako ni to ne pomogne, obratite se lekaru koji će vam prepisati terapiju. Takođe, povećajte unos omega-3 masnih kiselina, kojih ima u lanenim semenkama i masnoj ribi (poput lososa i skuše) kako bi koža bila vlažna iznutra.

2. Kontrolišite mladeže:

Jednom nedeljno pregledajte celo telo, obraćajući pažnju na mladeže koji su promenili boju, one koji su asimetrični, imaju nepravilne krajeve ili su veći od gumice na olovci. Više od 70 odsto slučajeva melanoma javlja se na postojećim ožiljcima ili mladežima, pa ih posebno držite pod kontrolom i posetite lekara čim primetite neke promene.

3. Obratite pažnju na modrice:

Ako na svom telu primetite masnice koje ne prolaze nedeljama, posetite lekara. Iako retko, one mogu biti znak bolesti jetre, poput ciroze ili hepatitisa ili, u ekstremnim slučajevima, leukemije. Modrice su uglavnom genetski nasledne iako nekada mogu da budu posledica lekova za razređivanje krvi, poput "aspirina" ili steroida. Stariji ljudi češće imaju masnice jer su njihovi kapilari slabiji i osetljiviji.

4. Ispravite držanje:

Ako su vam ramena pogrbljena i kičma iskrivljena kada se pogledate u ogledalo, treba da radite na držanju tela. Osim što uzrokuje bolove u leđima, loše držanje ograničava disajne puteve, što može dovesti do napetosti, glavobolje i stresa. Kako biste poboljšali držanje, zamislite kako vam žica podiže glavu prema plafonu i vuče vam pupak prema kičmi. Radite to redovno i brzo ćete razviti mišiće i poboljšati svakodnevno držanje.

5. Prepoznajte zadržavanje vode:

Dosta žena pati od predmenstrualnog zadržavanja vode zbog promena nivoa hormona tokom tih dana. Međutim, natečenost oko članaka često je uzrokovana i drugim faktorima, poput stresa, previše alkohola ili dehidratacije. Kako biste smanjili zadržavanje tečnosti i nadimanje, izbegavajte ishranu bogatu ugljenim hidratima, smanjite unos soli i povećajte unos voća i povrća. Prekomerni gubitak težine takođe može da ima veliki uticaj, pa ostanite aktivni i izbegavajte uzimanje diuretika, jet to može da poremeti ravnotežu natrijuma i kalijuma u krvi i da pogorša problem.

6. Izmerite struk:

Ako je obim vašeg struka 86 cm (100 cm za muškarce) ili veći, imate povećan rizik od srčanih tegoba, čak i ako je vaša telesna težina normalna, pokazalo je istraživanje sprovedeno na 3.000 žena. Povećanje aerobnih vežbi najbolji je način da redukujete obim struka. Takođe, smanjite unos šećera i unosite više svežeg voća i povrća.

7. Testirajte grudnjak:

Ako grudnjak, nakon što ga skinete, ostavlja tragove na koži, nosite premali broj. A ukoliko vaše grudi nemaju pravu potporu, s vremenom to može uzrokovati razne zdravstvene probleme, poput otežanog disanja, bolova u leđima, pa sve do sindroma iritabilnog creva.

(Kurir, Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track