PEČENJE OČIJU, SUZENJE, OTOK I CRVENILO: Kad krenu alergije, zaboravite na sočiva
Foto: Shutterstock

SIMPTOMI

PEČENJE OČIJU, SUZENJE, OTOK I CRVENILO: Kad krenu alergije, zaboravite na sočiva

Život -

Alergijske reakcije i problemi uzrokovani česticama - alergenima koji se šire vazduhom u proleće su veoma česti.

Reč je o simptomima koji najčešće zahvataju disajne puteve i oči. Svrab i pečenje, crvenilo, suzenje i otok su najčešći simptomi alergijskog konjunktivitisa oka, ali se uz nekoliko saveta oni mogu smanjiti.

Koristite naočare Ljudi osetljivi na alergene kojih u proleće ima u vazduhu trebalo bi da izbegavaju boravak na otvorenom i da u stanu i automobilu koriste klime s kvalitetnim filterima (i da ih redovno čiste). Treba izbegavati dodir sa životinjama ako ste alergični na njihovu dlaku i promeniti kozmetičke preparate i šminku koja izaziva bilo kakve iritacije oka. Takođe, preporučljivo je ne koristiti kontaktna sočiva kad je vazduh prepun alergena. Naočare za sunce takođe mogu donekle da pomognu da oni manje ulaze u oči.

Umivanje oka je obavezno Nakon boravka na otvorenom oči dobro isperite veštačkim suzama. To može pomoći da se uklone alergeni koji se zadržavaju na njihovoj sluznici.

Obloge će smiriti otok Ako se javi alergijska reakcija na očima, ne trljajte ih, nego pokušajte da smirite hladnim oblogama koje ćete držati nekoliko minuta. To bi moglo da ublaži burnu reakciju.

(Kurir, Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja