OVA HRANA SPREČAVA POJAVU KARCINOMA KOŽE: Jedite ovo voće za doručak i sprečite melanom
Foto: Shutterstock

Može da vam spase život

OVA HRANA SPREČAVA POJAVU KARCINOMA KOŽE: Jedite ovo voće za doručak i sprečite melanom

Život -

Rak kože (melanom) uglavnom nastaje zbog izloženosti štetnim UV sunčevim zracima, a evo kako da smanjite rizik ako jednu namirnicu doručkujete ili užinate svakog dana tokom leta, piše Lepa & srećna.

Simptomi koji najčešće ukazuju na karcinom kože jeste pojava novih mladeža ili promene na mladežima u vidu boje i veličine. Najbolji vid zaštite je ne izlagati se sunčevim zracima u periodu kada je zračenje pojačano i koristiti zaštitne kreme. Međutim, istraživanja dokazuju da redovno konzumiranje borovnica može da smanji rizik od opakog melanoma.

Antocijani, pigmenti koji borovnici daju plavu boju, imaju antioksidativna i protivupalna dejstva i prema navodima stručnjaka sprečavaju razvoj malignih ćelija u telu. U našem telu ovi pigmenti se ne stvaraju prirodno, već moramo da ih obezbedimo putem ishrane. Sve biljke stvaraju antocijane kako bi se zaštitile od štetnog UV zračenja, ali ga borovnice imaju u izobilju. Zato se savetuje da svakog dana pojedete šaku borovnica kao preventivu od karcinoma kože. Borovnice su bogate vlaknima i snižavaju loš holesterol u krvi, pa samim tim sprečavaju i pojavu srčanih oboljenja.

PROČITAJTE JOŠ:

OVAJ VITAMIN SPREČAVA SRČANI UDAR I KARCINOM

JEDITE OVO UMESTO HLEBA I SMANJITE RIZIK OD KANCERA

KOLIKO BELOG LUKA TREBA DA JEDETE DNEVNO PROTIV KANCERA

(Kurir.rs/Lepa & srećna/Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track