POKAŽITE EMOCIJE, OSEĆAĆETE SE BOLJE: Zagrljaj leči dušu i telo!
Foto: Profimedia

GRLITE SE

POKAŽITE EMOCIJE, OSEĆAĆETE SE BOLJE: Zagrljaj leči dušu i telo!

Život -

Da li ste znali da zagrljaj podstiče izlučivanje moćnog koktela hormona koji poboljšava raspoloženje, jača imunitet i preventivno deluje na zdravlje kardiovaskularnog sistema? Donosimo vam šest razloga zbog kojih je dobro svakodnevno iskreno i od srca zagrliti nekoga.

1. Smanjuje depresiju - Čvrst zagrljaj u trajanju od nekoliko sekundi podstiče izlučivanje hormona sreće dopamina i serotonina, koji trenutno menjaju raspoloženje nabolje.

2. Sprečava stres - Kada nekoga dotaknete, mozak šalje signale nadbubrežnim žlezdama da se odmore i uspore, što direktno uzrokuje smanjenje proizvodnje kortizola (hormona koji se nalazi u tim žlezdana), zbog čega se osećate manje zabrinuto.

3. Snižava krvni pritisak - Snažno grljenje takođe podstiče izlučivanje oksitocina, koji još zovu i hormon sreće. Prilikom ovog biološkog procesa dolazi i do znatnog pada krvnog pritiska u telu, što ima pozitivan učinak na srce i ceo kardiovaskularni sistem.

foto: Profimedia

4. Poboljšava imunitet - Kombinacija oksitocina, dopamina i serotonina predstavlja snažan koktel hormona koji jačaju imunološki sistem i grade otpornost tela protiv infekcija. Neki stručnjaci zato tvrde da je zagrljaj podjednako delotvoran kao i šumeća tableta multivitamina.

5. Smanjuje bol - Oksitocin je prirodni analgetik koji smanjuje bol u bilo kom delu tela. Zato se osećate dobro dok ste privijeni uz svoga partnera.

6. Emotivno povezuje - Najočigledniji razlog za deljenje zagrljaja jeste emotivno povezivanje s partnerom, decom, prijateljima, kolegama... Zagrljaj je snažna emotivna spona među ljudima zbog koje ćete se osećati voljeno i relaksirano.

foto: Profimedia

(Kurir, Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track