5 NAJGORIH SOSEVA: Redovno ih upotrebljavate, a možete ih zameniti ovim zdravim izborima!
Foto: Profimedia

NISTE SVESNI DA ŠKODE

5 NAJGORIH SOSEVA: Redovno ih upotrebljavate, a možete ih zameniti ovim zdravim izborima!

Život -

Čini se da začini poput kečapa i majoneza ne igraju veliku ulogu u našoj ishrani, ali većina ljudi upotrebljava ih više nego što su možda svesni. Stoga je jako važno obratiti pažnju na njihove sastojke.

Jednom kada saznate šta se u njima nalazi otkrićete neke prilično neukusne sastojke. U nastavku saznajte kojih 5 popularnih namaza i začina zapravo treba izbaciti i zameniti ih zdravijim varijantama.

Kečap

Možda se priprema od paradajza, ali to ne znači da kečap možemo staviti u kategoriju povrća. Razmislite samo o činjenici da 2 kašike kečapa sadrže gotovo 8 grama šećera, zbog čega bi se kečap možda bolje uklopio u kategoriju slatkiša. Najgore od svega, kupovni kečap svoj slatki ukus najčešće dobija iz visoko fruktoznog kukuruznog sirupa, a ne jednostavnog (i malo manje groznog) običnog šećera. Ako ne možete živeti bez ukusa paradajza, pokušajte nabaviti organsku verziju pripremljenu s pravim šećerom, ili jednostavno narežite svež paradajz.

foto: Profimedia

Umak za roštilj

Kupovni umak za roštilj, baš poput kečapa, prepun je šećera i visoko fruktoznog kukuruznog sirupa (2 kašike sadrže čak 12 grama šećera). Još je gora činjenica da većina kupovnih umaka za roštilj svoju prepoznatljivu boju dobija od veštačkih boja, a ona sadrže hemikalije koje se sve češće opisuju kao kancerogene. Sledeći put kada budete roštiljali razmislite o pripremi domaćeg umaka za roštilj, jer ćete tamo sami kontrolisati sastojke.

Lagani preliv za salatu

Možda ćete uštedeti nešto kalorija ako odaberete lagani preliv sa salatu umesto običnog, ali tako ćete istovremeno natopiti svoje povrće šećerom i ostalim sumnjivim sastojcima. Većina laganih preliva prepuna je šećera koji prelivu daje ukus bez masnoća, a svoju gustoću dobijaju od dodanih zgušnjivača i emulgatora. Najgore od svega – propustićete brojne nutrijente iz povrća budući da je upravo mast potrebna našem telu kako bi apsorbiralo vitamine iz povrća. Odjednom se dobro staro maslinovo ulje i malo sirćeta ne čine tako dosadnim.

foto: Profimedia

Majonez

Dve kašike majoneza sadrže čak 200 kalorija, ali još veći problem leži u činjenici da se većina majoneza priprema sa sojinim uljem, koje se najčešće dobija iz genetski modifikovane soje. Kada se upoređuje s ostalim uljima, čini se da sojino ulje može povećati rizik od pretilosti i dijabetesa. Ako želite kremasti dodatak za svoj sendvič pokušajte majonez da zamenite humusom, zgnječenim avokadom ili organskim majonezom pripremljenim s uljem avokada.

Tartar

Budući da se najčešće radi o običnom majonezu pomešanom s kiselim krastavcima, većina kupovnih tartar umaka u sebi sadrži jednake loše stvari kao i majonez. Problem je i činjenica da se tartar najčešće konzumira s prženom morskom hranom što čini vrlo ukusan, ali ne naročito zdrav obrok.

Kurir.rs/Finirecepti.net, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track