POMAŽU ČITAVOM ORGANIZMU! ZDRAVI ZUBI, KOSTI, SRCE... Ne postoji zdravstvena tegoba koju ne može rešiti ovo VOĆE!
Foto: Profimedia

PLOD PALME

POMAŽU ČITAVOM ORGANIZMU! ZDRAVI ZUBI, KOSTI, SRCE... Ne postoji zdravstvena tegoba koju ne može rešiti ovo VOĆE!

Život -

Urme su zapravo plod palme koji se koristi već hiljadama godina. Ovo voće u sebi sadrži prirodne šećere, mnoge vitamine i minerale koji pomažu boljem funkcionisanju telesnih funkcija.

Tako su urme i dijabetes povezane jer mogu biti odlična namirnica za one koji imaju problema s povišenim šećerom u krvi. Urme su odlične i za dijabetičare jer 7 komada ovog voća sadrži oko 4 grama vlakana. Osim toga bogate su antioksidansima i lako se probavljuju. Sadrže čak 23 aminokiseline te su izvor prirodnih vlakana koji su višestruko korisni za organizam. Uz to sadrži i karotenoide zeaksatin i luetin. Iz tog razloga datulje mogu pomoći kod anemije, visokog krvnog pritiska, holesterola i mnogih dugih problemima.

foto: Profimedia

Ovo su samo neke od dobrobiti:

- Očuvanje zdravlja čitavog kardiovaskularnog sistema i srca - vitamini koji se nalaze u njima, kao što su vitamin A, C i neki vitamini B važni su za pravilno funkcionisanje srca te za zdravlje krvi i krvnih sudova. Uz to sadrže i folnu kiselinu koja kontroliše aminokiseline koje su povezane s bolestima srca. Sama prisutnost antioksidanasa pomaže prevenciji srčanih bolesti te iz tog razloga može pomoći osobama koje pate od problema sa povišenim krvnim pritiskom. Tome će pomoći i minerali iz sastava urmi koji takođe doprinose snižavanju visokog krvnog pritiska.

foto: Shutterstock

- Spuštanje holesterola - ovo je samo jedan od problema koji rešavaju smanjivanjem nivoa neželjenog LDL holesterola u telu. Iz tog razloga njihov unos može pomoći u spuštanju, ali i poboljšanju rada krvnih sudova.

- Dobro deluju na mozak - veruje se da možete sprečiti nastanak moždanog udara. U njima se nalazi mnogo kalijuma i minerala fosfora koji su zaslužni za smanjivanje rizika od moždanog udara te održavanje zdravlja i funkcionalnosti mozga. Urme mogu pomoći i kada vam je potrebna bolja koncentracija za, na primer, poslovni sastanak ili učenje jer pomažu u održavanju kognitivnih funkcija mozga.

- Pomažu kod alergija - jedan od minerala koji je zastupljen u urmama je i organski sumpor koji ima brojne zdravstvene prednosti. Tako je on zaslužan za smanjivanje alergijskih reakcija, a može pomoći i kod sezonskih alergija. U nekim slučajevima sumpor iz namirnica uspeo je da pomogne osobama koje pate od alergijskog rinitisa. Takođe pomaže i kod ostalih simptoma i posledica alergije kao što su bronhitis, laringitis, astma i nekih kožnih osipa.

foto: Profimedia

- Poboljšavaju sistem za varenje - urme su oduvek poznate po tome što pospešuju metabolizam jer pomažu lakšem i učestalijem pražnjenju creva. Veruje se da podstiču rad lenjih creva te se često preporučuju kao prirodni lek za zatvor ili druge probleme s probavom. Bogate su i mineralom kalijumom koji zaustavlja dijareju i poboljšava čitavu mikrofloru creva. Ujedno su odlične za stvaranje dobrih crevnih bakterija koje su takođe potrebne za kvalitetnu probavu.

- Čuvaju zdravlje kostiju - radi visokog nivoa mangana u urmama može se govoriti o njihovoj dobrobiti za zdravlje kostiju i zuba. Mangan pomaže boljoj apsorpciji kalcijuma koji ima ključnu ulogu u zdravlju zuba i kostiju. Minerali koji se nalaze u njima važni su kako bi se zdravlje kostiju održavalo, a posebno kod starijih osoba kod kojih kosti već počinju slabiti. Urme mogu biti dobra prevencija za nastanak osteoporoze i ostalih bolesti kostiju.

Urme su odlične za svaku funkciju u telu jer će je poboljšati ali i pomoći u prevenciji nastanka problema. One tako održavaju fizičku formu, daju energiju i teško ćete pronaći neki problem koji ovi čuvari zdravlja neće rešiti.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Net.hr, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track