PAZITE DA SE NE ZARAZITE HEPATITISOM: Pažljivo sa isprobavanjem kupaćeg!
Foto: Profimedia

OPREZ

PAZITE DA SE NE ZARAZITE HEPATITISOM: Pažljivo sa isprobavanjem kupaćeg!

Život -

Bez obzira na to da li su se prodavali u skupim ili jeftinim radnjama, na kostimima za kupanje su pronašli ostatke fekalija, viruse i gljivice

Sezona kupanja u moru i bazenima upravo počinje, pa je u jeku kupovina kupaćeg kostima.

Naravno da pre kupovine želite da ga isprobate, da vidite kako vam stoji i da li model i boja odgovaraju građi vašeg tela. Međutim, proba u prodavnici može biti prilično opasna po zdravlje i o tome treba veoma voditi računa. Naime, plastična zaštita koja se nalazi u donjem delu kupaćeg kostima (na sredini gaćica) trebalo bi da predstavlja zaštitu od telesnih tečnosti i mikroba, ali se pokazalo da je upravo ona neverovatan izvor zaraze - tvrde naučnici. Na skoro svim isprobanim uzorcima pronađeni su tragovi kože, fekalija i bakterija koje pospešuju nastanak vaginalnih gljivica, a samim tim i ozbiljnih infekcija, a najviše virusa i bakterija nađeno je na kupaćim kostimima i donjem vešu. Sve to se dešava zbog toga što žene najčešće skidaju gaćice da bi videle kako im kupaći prijanja uz kožu.

- Kvalitet prodavnice uopšte nije uticao na to koliko su kupaći kostimi prljavi. I kada su u pitanju bile i skupe i jeftine radnje, tragovi bakterija bili su podjednako prisutni - objasnio je dr Filip Tijerno, profesor mikrobiologije i patologije.

Da bi se izbegla zaraza, veoma važno je naglasiti da se donji delovi kupaćih kostima NIKADA ne isprobavaju na golu kožu, već isključivo preko gaćica. Jer ko zna ko ga je i kako isprobavao pre vas...

Kako smanjiti rizik od zaraze * Prilikom isprobavanja kupaćeg kostima nipošto ne skidajte donji veš. * Pre prvog nošenja kupaći kostim obavezno treba oprati. * Nakon kupovine ili isprobavanja kupaćeg obavezno treba oprati ruke jer se tako smanjuje rizik od prenošenja virusa i bakterija u organizam.

(Kurir, Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track