(UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE) CEDILA JE ZAČEPLJENU PORU NA NOSU: Mesec dana pre svadbe doktor joj je saopštio JEZIVU ISTINU! Samo ovako su joj mogli da spasu ŽIVOT
Foto: Pritnscreen/Facebook

karcinom bazalnih ćelija

(UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE) CEDILA JE ZAČEPLJENU PORU NA NOSU: Mesec dana pre svadbe doktor joj je saopštio JEZIVU ISTINU! Samo ovako su joj mogli da spasu ŽIVOT

Život -

Džoan Vol (48) iz Velike Britanije šokirala se kada su joj doktori rekli da ima rak kože na nosu, karcinom bazalnih ćelija, a mislila je da se radi o začepljenoj pori.

Strašnu vest dobila je mesec dana pre svoje svadbe. Mrlju na nosu doktoru je spomenula usput, jer je došla zbog nečeg drugog. Nije očekivala da bi to moglo biti nešto ozbiljno.

Umesto da hoda prema oltaru, mesec dana posle dijagnoze našla se na hirurškom stolu. Odstranili su joj zahvaćeno tkivo na nosu i rastegli kožu s obraza kako bi prekrili nedostatak tkiva.

U septembru će se venčati sa Kregom Midlbrukom (49) koji joj je, kaže, bio velika podrška.

"Živela bih s time još godinama da nisam pitala što bi to moglo biti dok sam bila kod doktora. Imala sam tu malu jedva vidljivu mrlju na nosu godinama, bila je toliko malena da je drugi nisu ni videli" ispričala je.

Priznaje kako je mislila da je to začepljena pora koju je više puta pokušala istisnuti.

Kaže kako je očekivala mali zahvat koji će završiti sa nekoliko šavova i flasterom. Nije očekivala tako veliki ožiljak. Kada ga je pokuša sakriti šminkom, izgledalo je još izraženije. Ponekad su je pitati je li to ožiljak od opekotine.

Joan sumnja da je rak posledica toga što joj je kao detetu nos često znao izgoreti na suncu. Kasnije je nanosila na lice zaštitne kreme s visokim faktorom zaštite.

"Dok sam bila dete, zaštita od sunca nije bila velika stvar. Rođena sam 1970. godine, a ljudi tada nisu bili svjesni opasnosti od sunca. Ne mogu se sjetiti da je moja mama ikada kupovala zaštitnu kremu ili me mazala njome. To je tada bilo tako", dodala je.

Tumori počinju kao vrlo male, sjajne, čvrste, uzdignute izrasline na koži

- Rak bazalnih ćelija (bazaliom ili bazocelularni karcinom) se obično razvija na površinama kože koje su izložene sunčevu svetlu. Tumori počinju kao vrlo male, sjajne, čvrste, uzdignute izrasline na koži (čvorići), polako se povećavaju, katkada tako sporo da prolaze nezapaženo kao nove izrasline. Međutim, stopa rasta je različita od tumora do tumora ponekad s rastom od 1,2 cm godišnje. Kod ovog karcinoma u središtu može nastati rana ili krasta. Katkada rastu plosnatije i donekle nalikuju ožiljcima pojašnjeno je u MSD medicinskom priručniku.

foto: Profimedia

Kurir.rs/The Sun/Foto Printscreen/Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track