ŠOKANTNO OTKRIĆE! ALKOHOLNO PIĆE MOŽE DA ZAUSTAVI KARCINOM: Ovaj napitak štiti telo od raka dojke
Foto: Shutterstock

Sprečava opaku bolest

ŠOKANTNO OTKRIĆE! ALKOHOLNO PIĆE MOŽE DA ZAUSTAVI KARCINOM: Ovaj napitak štiti telo od raka dojke

Život -

Poznato je koliko je alkohol opasan po zdravlje celog organizma, ali najnovija istraživanja dokazuju da jedno alkoholno piće može da spreči razvoj karcinoma dojke, piše Lepa & srećna.

Naučna istraživanja dokazuju da hemijska supstanca pod imenom resveratrol može da ima određena antikancerogena dejstva. Ovu supstancu sadrži kožica grožđa, crno vino, borovnice i brusnice. Osim na prevenciju karcinoma, ova supstanca usporava starenje mozga i smanuje rizik od demencije.Najnovija istraživanja vršena na miševima dokazuju da resveratrol utiče na protein pod nazivom p53, a zabeležena je mutacija ovog proteina kod više od 50 odsto pacijenata koji boluju od raka dojke.

Ovaj protein treba da sprečava nastanak i razvoj malignih ćelija, ali ako mutira, gubi tu sposobnost i postaje štetan. Istraživanja dokazuju da supstanca resveratrol iz crvenog vina sprečava mutaciju ovog proteina i smanjuje sposobnost širenja malignih ćelija raka dojke. Ove tvrdnje naučnici treba još dodatno da istraže, ali mnogi veruju da će supstanca iz crvenog vina biti važna u otkrivanju leka protiv opasne bolesti. Međutim, svako preterano uživanje u alkoholu je pogubno, pa stručnjaci savetuju da ne treba da pijete više od jedne čaše vina dnevno.

PROČITAJTE JOŠ:

OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA RAK ŠTITNE ŽLEZDE

KAKO DA SPREČITE RAK GRLIĆA MATERICE

KAKO DA ZNATE DA LI VAŠEM TELU NEDOSTAJE VITAMIN C:

(Kurir.rs/Lepa & srećna/Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track