PROBAJTE OBAVEZNO: Pobedite stres u 3 koraka
Foto: Kurir, Shuterstock

naučite da savladate napetost

PROBAJTE OBAVEZNO: Pobedite stres u 3 koraka

Život -

Nerviranje je neizbežni deo našeg života, a poznato je da može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme. Psiholog Ivana Đurić preporučuje jednostavne tehnike i pravila za njegovo prevazilaženje

Konfliktne situacije, bolest, strah da ćemo izgubiti posao, gubitak drage osobe, sve su to svakodnevni događaji koji čine našu realnost i koje ne možemo promeniti.

foto: Kurir, Shuterstock

Ali ono što možemo da menjamo jeste način na koji stres deluje na nas. Prema rečima naše sagovornice Ivane Đurić, postoje tri zlatna pravila pomoću kojih se on može prevazići.

* Prvo pravilo: FIZIČKA AKTIVNOST - nije dobra samo za poboljšanje krvotoka i opšteg stanja organizma već pomaže i pri lučenju hormona sreće. Kako ćete to uraditi, svako neka izabere prema svojim željama i mogućnostima: trčite, igrajte, vozite bicikl ili rolere... Vaše telo će vam uzvratiti boljim raspoloženjem.

* Drugo pravilo: POVEĆANJE UŽIVANJA RADEĆI ONO ŠTO VAS ČINI SREĆNIM - Kada činimo male stvari koje nam znače, skupljamo dragocenu energiju za teške trenutke. Priuštite sebi zadovoljstva, koliko god da su sitna, učiniće dan lepšim, a vas bolje raspoloženim i boljim prijateljem i sebi i drugima. Kafa s prijateljem, glasno pojačana pesma, dobar film... važno je ne zaboraviti na sebe tokom užurbanosti svakodnevnog života.

* Treće pravilo: PROMENA NAČINA RAZMIŠLJANJA - Ovaj princip zvuči veoma teško, ali kada postanemo svesni koliko negativnog što nam se dešava zapravo zavisi od načina na koji gledamo na to - bivamo i te kako motivisani da se okrenemo drugom načinu mišljenja. Uvođenje pozitivnog razmišljanja naspram negativnog, pronalaženja barem delića nečeg dobrog u onome što nam se dešava. U praksi to izgleda ovako: "Teško mi je i nemam snage, a loše se osećam kada tražim pomoć, time postajem slabić" - često je razmišljanje, ali ako na to gledamo sa strane: "Uspeo sam u životu imati ljude oko sebe koji mi žele pomoći, koji su tu za mene i koji će mi vratiti snagu", stvari postaju lakše, kaže Ivana Đurić.

foto: Kurir, Shuterstock

Ma, to ću sutra...

Poremećaj sna, poremećaj apetita (povećan ili smanjen), bolovi u mišićima, problemi sa pamćenjem i koncentracijom, bezvoljnost, seksualna disfunkcija, neke vrste neplodnosti - sve su to znaci stresa. "Kao prvo, ljudima je veoma teško da započnu rad na sebi i to je razumljivo. Dešava se da dugo vremena osećaju da im treba pomoć i, nažalost, pomoć potraže kasno. Ipak, boje je ikad nego nikad. Važno je tražiti pomoć iz sopstvene mreže podrške - porodica, prijatelji, rođaci... Isto tako, važno je biti svestan koliko su korisne različite organizovane grupe podrške, radionice komunikacije, savetovanje i psihoterapija. Cilj različitih radionica, grupa podrške i individualnog rada je pružanje razumevanja i pomoć osobi da povrati svoju ličnu snagu i tako osnažena krene dalje. Da sebi olakša, da razgovara i podeli sa stručnim osobama ono što je muči i na taj način zapravo jača, učini naredni dan lakšim" - savetuje Ivana.

foto: Kurir, Shuterstock

Neke od tehnika koje su korisne za nošenje sa stresom su tehnike disanja i "pauziranje"

Vreme za tajm-aut

Ukoliko se nađete u svađi sa partnerom ili nekom drugom bliskom osobom i osetite da vas preplavljuje bes, često je korisno da iz te situacije jednostavno izađete - tajm-aut! Treba mi pauza od ovoga. Prestajem sa komunikacijom i ne želim da ovo ode predaleko. Afekat često otežava stvari i u stanju smo da izgovorimo mnogo toga što zapravo ne želimo. Bolje je osloboditi se besa na drugi način, a o problemu razgovarati hladne glave. Jutro je pametnije od večeri i kvalitetna komunikacija o osećanjima, a ne vređanje i puštanje besa da pobedi znatno će nam olakšati i učiniti odnos sa tom osobom kvalitetnijim.

Tehnike disanja

Kada osetite bes, možete primeniti neku od jednostavnih tehnika disanja. Sedite i sa dubokim udahom što jače stegnite pesnice, a sa izdahom ih pustite. Ovo ponovite nekoliko puta i bes će popustiti. Disanje možete vežbati i svakodnevno, a u sadašnje vreme postoje i korisne aplikacije za vežbanje različitih vrsta disanja koje znatno olakšavaju nošenje sa teškim emocijama. Možete jednostavno dohvatiti prve stare novine, izgužavti ih i ubaciti u kantu. Pokušajte - dok ne „pobedite". Bes traži svoj "ventil". Ovim načinima naučićete da prepoznate, izrazite i cenite svoja osećanja, ali i osećanja drugih - savetuje naša sagovornica.

Vesna Stanimirović/Kurir.rs/foto: shuterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track