DR SVETLANA MIROSAVLJEVIĆ ZA LENU: Kako da pobedite malokrvnost!
Foto: Shutterstock.

SAVETI LEKARA

DR SVETLANA MIROSAVLJEVIĆ ZA LENU: Kako da pobedite malokrvnost!

Život -

Od svih poremećaja krvne slike najučestalija je anemija (malokrvnost), stanje koje nastaje kad u našoj krvi nema dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca - eritrocita. Počinje postepeno, a prvi simptomi najčešće se ispoljavaju tek kad se rezerve gvožđa potpuno potroše. Ako se pravovremeno ne leči, ostavlja ozbiljne posledice. O uzrocima i vrstama anemije razgovarali smo s dr Svetlanom Mirosavljević, specijalistom interne medicine na Klinici za hematologiju Vojnomedicinske akademije u Beogradu.

Neke anemije su nasledne, one se ispolje još tokom detinjstva ili u mladosti (npr. talasemije, bolest srpastih eritrocita i dr.), dok su češće stečene anemije koje se mogu javiti u bilo kojoj životnoj dobi. U praksi se najčešće srećemo sa anemijama koje su posledica nedostatka gvožđa (sideropenijske). Uzroci su, pre svega povećane potrebe za unosom gvožđa koje postoje kod dece, adolescenata, trudnica, dojilja i žena u generativnom dobu (poremećaji menstrualnog ciklusa). Nedovoljna resorpcija gvožđa je, takođe, čest uzrok malokrvnosti i srećemo je najčešće kod osoba sa infekcijom bakterijom helikobakter pilori, celijakijom i zapaljenskim bolestima creva. Posebno važnu kategoriju predstavljaju osobe kod kojih je anemija posledica dugotrajnog skrivenog krvarenja zato što je uzrok skoro uvek ozbiljno oboljenje (erozivni gastritis, stvaranje džepova na debelom crevu, karcinom želuca i debelog creva, bubrežna oboljenja, ginekološki i urološki maligniteti). Anemija uzrokovana nedostatkom gvožđa je globalni problem i ogledalo stepena razvijenosti jedne zemlje - ističe dr Mirosavljević.

foto: Shutterstock.

Simptomi koje ne treba zanemariti

Crvena krvna zrnca transportuju kiseonik do ćelija svih naših tkiva, što omogućava normalno funkcionisanje organizma u celini. - Zato se anemijski sindrom najčešće ispoljava tegobama u vidu umora, opšte slabosti, gubitkom apetita, lupanjem srca, glavoboljom, zujanjem u ušima, padom intelektualnih funkcija, bledilom kože i sluznice, učestalim infekcijama, kosa i nokti postaju krti i lomljivi. Neke tegobe su karakteristične za određenu vrstu anemije, npr. voštani izgled kože, prerana pojava sede kose, osećaj pečenja jezika pri konzumaciji toplih napitaka, crven i gladak jezik, uz probleme pri hodu u mraku. Ozbiljnije neurološke tegobe viđamo kod anemija koje su posledica nedostatka vitamina B12 i/ili folata (megaloblastne anemije). Ako imate neki od prethodno nabrojanih simptoma, potrebno je da uradite krvnu sliku, a sve ostalo je u rukama vašeg lekara - ističe Lenina sagovornica.

Podjednako pogađa sve

Anemija nastala zbog deficita gvožđa najviše pogađa osobe u razvoju, radno sposobno stanovništvo, žene u generativnom periodu, ali se može javiti u bilo kom životnom dobu i kod oba pola.

- Bez obzira na to koje je vrste u osnovi, malokrvnost može uzrokovati usporen rast i razvoj kod dece, kod trudnica prevremeni porođaj i malu porođajnu težinu novorođenčeta, kod starijih infarkt i akutno popuštanje srca i pluća. Nelečena anemija može biti opasna po život. Terapiju izbora u sideropenijskoj anemiji predstavljaju oralni preparati gvožđa. Oni zapravo imitiraju prirodan put resorpcije, bez velike bojazni da će doći do predoziranja ukoliko se pravilno koriste, što nije slučaj s preparatima za intravensku primenu - objašnjava dr Mirosavljević.

foto: Shutterstock.

Hrana i lekovi

Namirnice životinjskog porekla su najbolji izvor gvožđa. Gvožđe je u ovim namirnicama u obliku hema i ferojona, koje naš digestivni sistem najbolje iskorišćava. Hrana biljnog porekla sadrži trovalentno gvožđe, čija je resorpcija manje efikasna, ali je unos ovih namirnica takođe neophodan, kao i namirnica koje su bogate vitaminom C, koji poboljšava apsorpciju gvožđa iz hrane. - Resorpciju gvožđa usporava preterana konzumacija mleka i mlečnih proizvoda, kafe, čajeva, vina, mekinja, upotreba lekova iz grupe antacida, zapravo sve što smanjuje kiselost želudačnog sadržaja. Uzrok loše resorpcije gvožđa mogu biti mnoge bolesti, kao i totalna resekcija želuca. Danas na tržištu imamo širok izbor oralnih preparata gvožđa. Ukoliko je primena preparata kojim smo započeli lečenje praćena izraženim neželjenim efektima, lako ga možemo zameniti. Lečnje traje najmanje šest meseci - objašnjava dr Mirosavljević.

Ponovna provera i prevencija

- Kad postignemo zadovoljavajuće vrednosti hemoglobina i serumskog gvožđa u krvi, potrebno je da se nastavi kontrola na dva do tri meseca. I još jednom da ponovim, prevencija anemije zbog nedostatka gvožđa sprovodi se pre svega pravilnom i uravnoteženom ishranom uz namirnice bogate gvožđem koje se lako iskorišćava (crveno meso, džigerica, žumance, brokoli, šargarepa, krompir, mahunarke). Unos vitaminskih suplementa sa gvožđem ima značaja kod trudnica u poslednja dva trimestra trudnoće, starih, vegetarijanaca, vegana i osoba s povećanom fizičkom aktivnošću - kaže dr Svetlana Mirosaljević.

foto: Kurir

Pitajte Leninog lekara

Šta znači kad mi lekar kaže da moj organizam ne apsorbuje gvožđe? Kako se to utvrđuje i rešava?

- Ukoliko kod pacijenta koji je na terapiji peroralnim preparatom gvožđa ne postignemo porast vrednosti hemoglobina za 20 g/l i više nakon četiri nedelje lečenja uz dobru podnošljivost, moramo posumnjati da postoji loša apsorpcija gvožđa. To dokazujemo testom malapsorpcije gvožđa. Pozitivan test ukazuje da digestivni sistem ne može da resorbuje dobro gvožđe. Lečenje nastavljamo primenom intravenskih preparata gvožđa ili lipozomalnim gvožđem, ako je stepen anemije lakši.

Da li infekcija bakterijom helikobakter pilori utiče na resorpciju gvožđa? - Helikobakter pilori u početku smanjuje sadržaj hlorovodonične kiseline i vitamina C u želudačnom soku, što direktno umanjuje resorpciju gvožđa. U kasnijim fazama dovodi do atrofičnog gastritisa, što smanjuje sekretornu moć želuca, pored gvožđa smanjuje se i resorpcija vitamina B12. Nelečena infekcija uvodi u jedan začarani krug sa održavanjem anemije otporne na terapiju, a stalnom iritacijom limfocita (podvrsta belih krvnih zrnaca) može izazvati i nastanak limfoma (zloćudni tumor limfnih ćelija).

Koji su najbolji preparati gvožđa i šta da radim kad mi se tokom terapije vrednosti minimalno podignu, a čim prestanem s terapijom, gvožđe opet opada? - Najbolji oralni preparat gvožđa je onaj koji pacijent dobro podnosi uz minimalne neželjene efekte i maksimalni terapijski odgovor. U praksi se obično počinje lečenje primenom nekog od oralnih preparata koji sadrži gvožđe u fero obliku (ferofumarat, ferosulfat, feroglukonat), ali dostupni su i preparati trovalentnog gvožđa (gvožđe III proteinsukcinilat, kompleks gvožđe III hidroksid polimaltoza), kao i lipozomalni preparati gvožđa, koji su alternativa intravenskim preparatima. Ako vam nakon prestanka uzimanja preparata vrednost gvožđa brzo padne, neophodno je ponovo sprovesti detaljno ispitivanje i preispitati uzroke koji su doveli do anemije.

(Vesna Stanimirović, Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track