DA LI SLATKO STVARA ZAVISNOST KAO DRUGA? Četiri najčešća mita o šećeru!
Foto: Profimedia

OTKRIVAMO

DA LI SLATKO STVARA ZAVISNOST KAO DRUGA? Četiri najčešća mita o šećeru!

Život -

Gotovo svakog dana pojavljuju se nove informacije o zdravlju i pravilnoj ishrani - šta je dobro, šta je loše, šta jesti, a šta u potpunosti izbegavati. Kao rezultat slabe edukacije i lenjosti, stopa gojaznosti nikada nije bila veća.

Oni koji vode računa o ishrani i težini verovatno će ograničiti ili ukloniti u potpunosti šećer iz svoje ishrane, prebacivši se na "zdravije" opcije poput šećerne trske, veštačkih zaslađivača i proizvode "bez šećera" koji su bolji.

Međutim, da li je zaista tako?

Evo nekoliko najvećih mitova kada je reč o šećeru:

Mit broj 1 - Neki šećeri su zdraviji od ostalih Smeđi šećer, beli šećer ili sirovi - svejedno je. Sve vrste šećera čine isto vašem organizmu - podižu nivo glukoze.

Mit broj 2 - Šećer čini decu hiperaktivnom Dosadašnje studije nisu dovele u vezu dečiju hiperaktivnost s konzumacijom šećera. Ponekad je reč o tome da su deca prosto deca.

Mit broj 3 - Šećer stvara zavisnost poput droge Magnetne rezonance pokazuju da šećer utiče na centre u mozgu odgovorne za osećaj zadovoljstva, ali ne postoje dokazi da stvara zavisnost. Pored toga, svakako nećete imati iste simptome posle unošenja šećera u organizam kao kada biste konzumirali drogu.

Mit broj 4 - Šećer bi u potpunosti trebalo eleminisati iz ishrane Iako previše šećera može da naruši zdravlje, njega ima i u zdravim namirnicama poput voća i povrća. Zato ga je nemoguće u potpunosti eliminisati iz ishrane.

(Kurir, Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track