RODITELJI ĆE SE ŠOKIRATI: Ne dajte deci da se igraju ljigavcima, evo kako to utiče na ZDRAVLJE!
Foto: Profimedia

OPASNOST

RODITELJI ĆE SE ŠOKIRATI: Ne dajte deci da se igraju ljigavcima, evo kako to utiče na ZDRAVLJE!

Život -

Roditelji dece složni su da takozvani ljigavac ili slime u najmanju ruku predstavlja igračku štetočinu.

Sve je dobro dok se ljigavac drži na čvrstoj površini ili svojoj kutijici, ali dohvati li se tkanina, budite sigurni da ih možete otpisati. Međutim, mnogo je važnija tvrdnja potkovana istraživanjima naučnika da ljigavac predstavlja opasnu igračku koja može ostaviti dugoročne posledice.

foto: Profimedia

Nastaje upotrebom opasnih hemikalija i ovaj proizvod koji podseća na sluz sadrži potencijalno nesigurnu količinu boraks hemikalije koja u prekomernim dozama uzrokuje proliv, povraćanje i grčeve.

Dugoročno, izloženost vrlo visokom nivou boraksa može naneti štetu čak i nerođenoj deci, ondosno dovesti do neplodnosti u mladosti dece koja se igraju "slimeom".

foto: Profimedia

Testirano je 11 različitih verzija koje su u prodaji, a čak 8 od 11 pokazalo je nesiguran nivo boraksa. 8 proizvoda su označeni da su premašili granicu sigurnosti EU od 300 mg/kg, a najgori je prekršitelj Toysmith Jupiter Juice. Sjedeći je CCINEE Pink Fluffy Slime, a zatim Cosoro Dodolu Crystal Slime Magic Clay. Proizvodi su povučeni iz prodaje Amazona.

Začetnica istraživanja, Niki Stopford izjavila je sledeće:

"Roditelji koji kupuju sluz za svoju decu veruju da su ove igračke sigurne pa će ih šokirati kad otkriju da bi njihovo zdravlje moglo biti izloženo riziku. Proizvođači moraju prestati s proizvodnjom nesigurnih proizvoda, a Vlada i trgovci jednostavno moraju učiniti daleko bolji posao."

foto: Printscreen/Youtube

Kurir.rs/Mail Online, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track