LENA OTKRIVA: Sve tajne mršavljenja!
Foto: Profimedia

SAZNAJTE

LENA OTKRIVA: Sve tajne mršavljenja!

Život -

Mršavljenje je pojam o kom se, naročito među ženskom populacijom, priča tokom cele godine, ali nekako uvek više pred sezonu godišnjih odmora. Vreli dani nas teraju da skinemo toplu garderobu i stanemo pred ogledalo, koje nam skoro uvek poruči da imamo višak kilograma. I šta tada moramo preduzeti? Naravno - držati dijetu

Verovatno ne postoji žena na svetu koja bar jednom nije bila na nekakvoj dijeti pomoću koje je želela da smanji broj kilograma ili malo preoblikuje telo i koja je veoma dobro naučila da broji kalorije. Neke su tom metodom zaista uspele da skinu višak kilograma i zadrže željenu težinu. Međutim, uvek se postavlja pitanje da li je smanjenje telesne težine na takav način dobro za nas i naše zdravlje i da li su rezultati dugog ili kratkog veka. Naše se bake, a o prabakama da i ne govorimo, nisu previše zamarale brojanjem i kombinovanjem namirnica. Dijete su odraz modernog stila života, u kojem je bitno sve obaviti na brzinu, načina ishrane u kojem dominiraju prerađene namirnice i činjenice da sve manje kuvamo kod kuće. A o sve većem udelu slatkiša i grickalica u ishrani da i ne govorimo. Kako se takav način života i ishrane odražava na telesnu težinu, dijete sve više dobijaju na važnosti. Svi smo odrasli i živimo u eri brzih dijeta i opsesivno brojimo kalorije u svemu i svačemu, zaboravljajući pritom na kvalitet namirnica i uživanje u njihovoj teksturi i ukusu. Ruku na srce, svi bismo najradije voleli da, uz neku čudesnu formulu i u što kraćem vremenskom roku, skinemo višak kilograma pre leta, skorog venčanja najbolje drugarice ili 20. godišnjice mature.

Kako se mršavi? Na početku, nakon mnogo istraživanja zaključak je sledeći - Nema lakih rešenja za gubljenje viška kilograma, potrebna je čvrsta volja i promena načina života. Ishrana u tome ima odlučujuću ulogu, baš kao i fizička aktivnost. Nimalo vam neće vredeti ako jedete zdravu hranu a ne krećete se, kilogrami će se nakupljati i tada, i to baš na delovima gde ne treba - na kukovima, stomaku, zadnjici i butinama.

Ne čekajte da se previše ugojite, neka vam signal za akciju bude neprijatna brojka kad stanete na vagu ili vaše omiljene pantalone u koje više ne možete da uđete. Budite realni u pogledu onoga što želite da postignete i koliko imate kilograma viška. Zaboravite na dijete koje ste negde pročitali ili za koju ste čuli, jer nisu svi načini ishrane pogodni za svakog. Sva količina masnog tkiva koja vas čini nesrećnim samo se postepeno može zdravo skidati (pet do sedam kg mesečno) da ne biste imali zdravstvene komplikacije.

Tri saveta za dobru liniju - Za koji god način da se odlučite, nemojte gubiti više od jednog kilograma nedeljno. Ako budete gubili više, to će biti mišići, a ne masnoća. Nagli pad težine tokom prve dve nedelje obično se javlja zbog gubitka viška tečnosti. - Jedini siguran način da dođete do željene težine i zadržite je na duže staze jeste trajna promena navika u ishrani. - Brze dijete koje obećavaju veliki gubitak težine za kratak period ne daje trajne rezultate jer 98 odsto muškaraca i žena brzo vrati izgubljene kilograme.

foto: Profimedia

Formula za gubljenje kilograma Čarobna formula ne postoji, ali postoji formula. Da biste smršali, morate potrošiti više kalorija nego što ih unesete. Na primer, dva sata posle jela, kada nivo šećera i insulina počne da opada, izađite u brzu šetnju u trajanju od 45 minuta do sat vremena. Šta se tada dešava u organizmu? Kad insulin počne da opada, pankreas proizvodi hormon glukagon, dok se istovremeno oslobađaju hranljive materije iz masnih ćelija radi obezbeđivanja energije. I tada vaš organizam sagoreva mast, baš kako treba. Suprotno tome, ako vežbate dok je insulin u velikom porastu, energija se obezbeđuje iz šećera, a višak odlazi u masne ćelije. Važno je znati da ne postoji univerzalna dijeta. Svi smo različiti i zato pazite ako je dijeta pogrešna za vas, može vam napraviti mnogo više štete nego koristi. Potražite savet nutricioniste, jer bi oni trebalo da skroje način ishrane po vašim laboratorijskim nalazima, karakteristikama i navikama. A dok ne odlučite da napravite prvi korak ka kvalitetnijem i zdravijem životu, evo nekoliko osnova za zdravo gubljenje viška kilograma:

* Ne postoje prečice za mršavljenje, to je proces koji traje * Plan ishrane uz redovnu fizičku aktivnost je plan za dugotrajno održavanje dobre linije * Umesto tri klasična obroka dnevno, uvedite pet manjih. Ne preskačite doručak i unosite dosta povrća i voća, a izbacite grickalice * Ne zaboravite da pijete dovoljno vode, jer ona ispira toksine koji se stvaraju u telu * Kad jedete, posvetite se samo tome. Nemojte gledati TV, čitati knjigu, poruke na telefonu ili bilo šta drugo što vam može odvući pažnju.

Borba sa samim sobom Verovatno ste primetili da, čim krenete na dijetu, vaše želje se svode na jedno - hranu! Čak i ako niste pre toga obraćali pažnju na hranu, iznenada postajete opsednuti njom. Razmišljate o tome šta ćete jesti za sledeći obrok, užinu... Zašto se to dešava? Telo i um su povezani na mnogim nivoima. U slučaju gladovanja njihov jedini zadatak je da prežive. Metabolizam se usporava, telo se trudi da uštedi svaku kaloriju, a u mentalnom smislu sve svoje misli usmeravamo ka hrani. Nakon nekoliko dana držanja dijete možete osetiti da ste depresivniji i nervozniji nego inače. Iako nije lako, uz dobru volju ćete sve ovo prevazići. Savet je da se družite s ljudima i manje razmišljate o hrani.

I za kraj... Najbolje je držati se najjednostavnijih principa poput sledećeg - jedem kad sam gladan, pokušavam da se hranim što kvalitetnije i nikad ne zaboravljam da slušam potrebe organizma. To zahteva malo truda, ali dugoročno je isplativije u estetskom i zdravstvenom smislu. Naravno, iako nije lako, možda je došlo vreme da prestanemo da se opterećujemo izgledom i prihvatimo svoje nesavršeno telo. Možda će vas smiriti i činjenica da mršavljenjem nećete nužno postati bolja osoba. I na kraju, ne zaboravite da je hrana i užitak!

(Vesna Stanimirović, Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track