OTVORITE USTA I POGLEDAJTE SE U OGLEDALO: Ovo su prvi simptomi za rak usne duplje
Foto: Profimedia

Ako ovo vidite, hitno kod lekara

OTVORITE USTA I POGLEDAJTE SE U OGLEDALO: Ovo su prvi simptomi za rak usne duplje

Život -

Karcinom usta ili usne duplje najčešće se javlja posle 40 godine života, a evo koji su simptomi i šta uzrokuje ovu smrtonosnu bolest, piše Lepa & srećna.

Rak usta može da se javi u bilo kom delu usne duplje, na jeziku, desnima, usnama, unutar vilice, na krajnicima ili pljuvačnim žlezdama. U ranoj fazi bolesti obično nema jasnih simptoma, a stručnjaci ističu da se redovnim odlaskom kod zubara može otkriti bolest na početku. Simptomi koji ukazuju na karcinom usne duplje su: fleke u ustima ili na jeziku (bele ili crvene) čir ili rane u ustima, otok koji ne prestaje nakon tri nedelje, izrasline i zadebljanja u ustima, bol tokom gutanja, ispadanje zuba bez jasnog uzroka, bol u vilici, rane na krajnicima, osećaj da imate nešto u grlu, mutiranje glasa i bol u vratu i uvetu.

Najviše su od ove bolesti ugroženi pušači i osobe koje ćesto piju alkohol, pa imaju veći rizik za čak 30 odsto u odnosu na osobe koje izbegavaju ove loše navike. Takođe, karcinom usta uzrokuje i česta izloženost štetnim UV zracima (sunce, solarijum), preterano konzumiranje crvenog mesa i mesnih prerađevina, gastroezofagealna refluksna bolest ( vraćanje sadržaja iz želuca), humani papiloma virus i izloženost radioterapiji. Ovo oboljenje se najčešće leči tako što se prvo izvrši operacija, a zatim se prepisuje hemoterapija i dodatne terapije kako bi se uništile maligne ćelije.

PROČITAJTE JOŠ:

ŽENE SU NEKAD MRZELE OVU FRIZURU, A SADA JE APSOLUTNI HIT

KAKO DA SMANJITE RIZIK OD RAKA DOJKE? OVO ODMAH POČNITE DA JEDETE

NEĆETE VEROVATI KAKAV LUKSUZ JE KRALJICA ELIZABETA POKLONILA MEGAN MARKL (FOTO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track