NOGE VAS UBIJAJU ZBOG NOVIH CIPELA? Ova 4 trika će vam pomoći da se oslobodite ŽULJEVA!
Foto: Profimedia

ne zanemarujte ih

NOGE VAS UBIJAJU ZBOG NOVIH CIPELA? Ova 4 trika će vam pomoći da se oslobodite ŽULJEVA!

Život -

Kupili ste nove cipele, dugo ste pešačili u japankama ili ste nosili patike na bosu nogu i na peti, prstu ili na prednjem delu tabana dobili ste žulj.

U pitanju je plik koji nastaje kada trenje ili opekotina naprave žareće oštećenje na gornjem sloju kože. Evo kako ih se rešiti na najbrži način.

1. Žulj koji nije pukao - Nemojte ga bušiti, već operite sapunom i dezinfikujte kremom koja sadrži antibiotik. Ostavite mesto na kojem je žulj nepokriveno, eventualno stavite labavi zavoj i ostavite ga da se suši na vazduhu. Nemojte stvarati pritisak na mesto na kojem se nalazi. Ako je na stopalu ili između prstiju, na mestima koja se jače znoje, stavite malo dečjeg pudera i silikonske jastučiće.

2. Žulj koji je pukao - Operite područje na kojem je žulj sapunom i vodom. Nemojte koristiti alkohol, jod ili hidrogen peroksid. Oštećenu kožu lagano izravnajte i potapkajte da se prilepi. Namažite područje kremom koja sadrži antibiotik. Područje prekrijte sterilnim flasterom ili gazom.

3. Žulj koji je potrebno isušiti - Ponekad su žuljevi jako bolni, veliki ili na mestu koje se ne može stalno štititi od dodira ili znojenja, pa je neophodno istisnuti sadržaj iz njih. A evo kako: Operite područje na kojem je žulj. Iglu sterilišite alkoholom. Napravite malu rupicu na ivici i nežno istisnite tečnost.

Ponovo ga operite i osušite laganim tapkanjem. Nipošto nemojte skidati kožu s njega, ona je prirodna zaštita koja treba i dalje da ga pokriva i to mesto namažite kremom koja sadrži antibiotik. Prekrijte područje gazom ili flasterom. Ne zatežite, treba da budu labavi uz žulj.

4. Nega dok žulj ne zaraste - Flaster ili gazu menjajte svaki dan ili odmah u slučaju da se pokvase ili zaprljaju. Izbegavajte cipele koje su izazvale žulj dok ne zaceli.

Ako primetite znakove infekcije, kao što su gnoj, crvenilo ili toplu kožu oko žulja, jači bol ili otok, javite se doktoru.

(Kurir, Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track