icon-checkicon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-erroricon-galleryicon-homeicon-infoicon-logouticon-nexticon-passwordicon-plusicon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon-usericon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

NUTRICIONISTA ZA LENU OTKRIVA: Evo koju hranu treba da jedete kad napunite 30 godina, ali kad uđete u 40, sve se menja...
Foto: profimedia

NIJE SVE ZA SVAKOG

NUTRICIONISTA ZA LENU OTKRIVA: Evo koju hranu treba da jedete kad napunite 30 godina, ali kad uđete u 40, sve se menja...

Doktor

Kada je pravilna ishrana u pitanju, treba voditi računa da svom organizmu uvek obezbedite dobar i dovoljan energetski unos kako biste bili zdravi i snažni

 

Potreban je izbalansiran unos namirnica iz svih grupa, koji će nam obezbediti sve nutrijente, ali u pojedinim životnim dekadama je možda ipak neophodno posebnu pažnju obratiti na vitamine ili minerale čiji nedostatak može posebno da se odrazi na zdravlje i funkcionisanje organizma koji prati te godine života. O tome na šta je potrebno obratiti posebnu pažnju, razgovarali smo sa Jovanom Srejić Ferlugom, dijetetičarem-nutricionistom.

foto: Kurir

 

Ovo vam treba u dvadesetim

Omega-3 masti: Pošto su žene posebno osetljive i lako padnu u loše raspoloženje u svojim dvadesetim, važno je obezbediti hranu koja omogućava sintezu hormona sreće - serotonina. Unosite hranu koja je izvor omega-3 masnoća - losos i tunjevina su najbolji izvor, ali dobri izvori su i orasi, mleveno laneno seme.
* Kalcijum je neophodan za zdrave kosti, koje se još uvek formiraju, a u odlične izvore kalcijuma spadaju - mleko, jogurt, sir, tofu (obogaćen Ca), obogaćene žitarice, spanać, badem, pasulj, kelj, brokoli.
* Folna kiselina i gvožđe su ključni za dobru krvnu sliku koja može biti ugrožena obilnim menstrualnim ciklusima i izbegavanjem naročito crvenog mesa (glavnog izvora gvožđa). Zato uživajte u mahunarkama, spanaću, kikirikiju, grašku, kukuruzu, jajima, tunjevini, piletini, grožđu, suvim šljivama i pomorandžama, koji su sjajni izvori folne kiseline.


Hranljive materije koje su vam potrebne u tridesetim

U tridesetim je takođe važno unositi dovoljno gvožđa i folne kiseline. Ali u ovom trenutku posebno je značajan unos fitonutrijenata koji usporavaju proces starenja. Glavni izvori fitonutrijenata su biljne namirnice, tj. sveže voće i povrće, tamna čokolada, crveno vino i kafa.


Nažalost, već sa trideset polako se usporava metabolizam i energetske potrebe su nešto niže, zato birajte laganije obroke ili smanjite uobičajenu veličinu porcija. U ovim godinama se povećavaju potrebe za magnezijumom, pa dnevni jelovnik obogatite semenkama bundeve, bademima, pasuljom, spanaćem, smokvama, integralnim pirinčem, kakao prahom, kikirikijem, ananasom, bananama.

 

Ono što je neophodno u četrdesetim

U ovom dobu se polako smanjuje nivo estrogena, pa je važno unositi dovoljno kalcijuma i vitamina D, što znači da na vašem jelovniku treba da bude riba (naročito losos, tunjevina, haringe, sardine i skuše), jaja, obogaćeno mleko, obogaćene žitarice, ali ne zaboravite i da je izuzetno značajno umereno izlaganje suncu! Protiv čestog osećaja nadutosti se možete boriti dijetnim vlaknima - i to mešavinom rastvorljivih (iz voća, povrća, ječma i ovsa) i nerastvorljivih (proizvodi od celog zrna žitarica i mekinja) dijetnih vlakana. Četrdesete su trenutak za povećan unos antioksidanasa.


Najznačajniji antioksidansi su vitamin C, vitamin E, beta-karoten, cink i selen.
Vitamin C: paprike, brokoli, prokelj, jagode, ananas, pomorandže, kivi, dinja, karfiol
Izvori vitamina E: maslinovo, kukuruzno, suncokretovo ulje, bademi, lešnici, pistaći
Izvori beta-karotena: šargarepa, kelj, spanać
Izvori cinka: junetina, svinjetina, ćuretina, pasulj, mleko, jogurt
Izvori selena: losos, integralni pirinač, svinjetina, junetina, hleb i proizvodi od celog zrna žita

 

U pedesetim i kasnije

Fokus treba da bude na kalcijumu, vitaminu D i vitaminu B12. Zato je ovo sjajan period da otkrijete nove recepte s morskim plodovima i ribom - dagnjama, račićima, lososom, ali ukoliko više volite meso, onda govedina. Ne zaboravite da ove namirnice u umerenoj količini treba da budu deo vašeg svakodnevnog obroka. I uživajte u godinama pred vama.

 

(Vesna Stanimirović, Foto: Shutterstock)

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.