SPREČAVA NADUTOST, POMAŽE RADU MOZGA, ČISTI DISAJNE PUTEVE: Ovo je 3. najskuplji začin na svetu, a ima pregršt prednosti za ZDRAVLJE!
Foto: Profimedia

DELOTVORAN

SPREČAVA NADUTOST, POMAŽE RADU MOZGA, ČISTI DISAJNE PUTEVE: Ovo je 3. najskuplji začin na svetu, a ima pregršt prednosti za ZDRAVLJE!

Život -

Nakon šafrana i vanile, kardamom je treći najskuplji začin na svetu. Obiluje zdravim fitonutrijentima, a bogat je manganom, mineralom važnom za izgradnju čvrstih kostiju i zdravog vezivnog tkiva.

Mangan je važan i za rad mozga i nervnog sistema, za metabolizam ugljenhidrata i masnoća, a pomaže i apsorpciji kalcijuma i regulaciji šećera u krvi. Osim mangana, kardamom sadrži i niacin, riboflavin, vitamine A i C, kalijum, kalcijum, natrijum, bakar, gvožđe, magnezijum, cink, fosfor…

foto: Profimedia

Kardamom ljudi na Istoku žvaču kao prirodni osveživač daha. Poznato je i da neke gume za žvakanje sadrže kardamom upravo zbog tog učinka. Istraživanja u Indiji pokazala su delotvornost ekstrakta kardamoma protiv bakterija u usnoj duplji kao što je Streptococcus mutans te gljivica kao što je Candida albicans. Istraživanja su pokazala da osobe koje boluju od dijabetesa imaju nizak nivo mangana u krvi pa će kardamom pomoći i osobama obolelim od spomenute bolesti jer uravnotežuje nivo šećera u krvi. Osim što doprinosi dobroj probavi i sprečava nadutost i grčeve, ovaj začin štiti i od pojave čira na želucu i ublažava osećaj mučnine, povraćanja i štucanja.

Istraživanja su pokazala da kardamom može pomoći osobama koje pate od disajnih tegoba poput astme ili kratkoće daha, širi bronhije i na taj način povećava protok zraka prema plućima i poboljšava disanje kod astmatičara.

foto: Profimedia

Ostale dobrobiti kardamoma:

Ublažava depresiju, deluje poput afrodizijaka, pomaže kod bolesti urinarnog trakta, podstiče detoksikaciju organizma, a stručnjaci ga preporučuju i kao dodatak kafi, jer neutrališe neke njene štetne učinke. Odličan je dodatak domaćem hlebu i supama, a slaže se i s ukusom badema, vanile, cimeta, đumbira i kokosa.

Kurir.rs/Večernji.hr, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track