KOLIKO ZAISTA ZNATE O ZDRAVLJU? Odgovorite sa DA ili NE i proverite svoje znanje dok još nije kasno
Foto: Shutterstock

ne gubite vreme

KOLIKO ZAISTA ZNATE O ZDRAVLJU? Odgovorite sa DA ili NE i proverite svoje znanje dok još nije kasno

Život -

Neka od ovih pitanja podsetiće vas na zaboravljene pojmove, a neka će vas podstaći da poboljšate svoje znanje.

Nakon što ih pročitate, svakako će vam pomoći da pravilno odeagujete kada nešto zatreba vama ili nekom vama bliskom, da znate kako da pružite najbolju pomoć i kome da se obratite ne gubeći dragoceno vreme.

Svaka trudnica iznad 38 godina trebalo bi da se podvrgne amniocentezi.

TAČNO! Ako buduća mama ima više od 38 godina, mogućnost da fetus oboli od Daunovog sindroma procenjuje se na 1 od 500 trudnoća. Zato se za utvrđivanje naslednih bolesti preporučuje amniocenteza, punkcija koja iz stomaka izvlači plodovu vodu da bi se izvršila analiza hromozoma.

Autizam pogađa više dečake nego devojčice.

TAČNO! Autizam je skup neurobioloških poremećaja koji stvaraju teškoće u verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji i socijalnoj interakciji, ograničene aktivnosti i interesovanja, kao i različite motoričke smetnje. Dečake pogađa čak od četiri do deset puta češće nego devojčice. Uzroci nisi poznati, ali istraživanja pokazuju da je reč o naslednom poremećaju, ali i o uticaju okoline.

Dijabetes je najčešći uzrok slepila pre 65. godine života.

TAČNO! Dijabetes je hronična bolest od koje danas u svetu boluje više od 250 miliona ljudi. Problemi sa vidom kod osoba koje pate od nje javljaju se zbog promena na sitnim krvnim sudovima koje hrane mrežnjaču oka. Osim pridržavanja saveta lekara, važno je da osoba koja pati od dijabetesa redovno kontroliše vid.

Bol nije simptom koji lekaru može da pomogne u postavljanju dijagnoze.

NETAČNO! Bol je i te kako važan simptom i znak upozorenja i za lekara i za pacijenta. Potrebno je utvrditi tačan uzrok bola i ublažiti ga odgovarajućim analgetikom.

Na opekotinu je najbolje naneti neku masnu kremu ili ulje?

NETAČNO! Prvo što treba uraditi jeste da opečeni deo tela stavite pod mlaz hladne vode (10 i 25 stepeni) i držite dok ne osetite da se peckanje smanjuje. Tako ćete rashladiti opečeni deo, smanjiti bol i sprečiti da se opekotina proširi na donje, dublje delove kože. Nakon toga temperaturu vode treba podesiti na mlaku. Ovaj savet vredi samo za manje opekotine, u slučaju velikih, ne pribegavajte samolečenju, već idite kod lekara.

Ako je dete alergično na proteine kravljeg mleka, biljna mleka su odlična zamena.

NETAČNO! Bademovo, kokosovo i pirinčano mleko ne samo da nemaju iste nutritivne vrednosti primerene potrebama deteta kao kravlje već se i ne ubrajaju u mleka i mogu da izazovu ozbiljne alergije. Upotreba sojinog mleka ne preporučuje se pre treće godine. Ne savetuju se ni mleka drugih životinja jer ne zadovoljavaju nutritivne potrebe deteta.

Koristimo samo desetinu mozga.

NETAČNO! Koristimo ceo mozak, ali ne koristimo istovremeno i jednako sve njegove delove koji imaju različite funkcije. Za stimulisanje pojedinih delova mozga postoje vežbe koje poboljšavaju naše intelektualne sposobnosti.

Svaka vakcina predstavlja određeni rizik.

TAČNO! Ali reč je uglavnom o malim rizicima. Najčešće posledice su bol, upala na mestu vakcinacije i povišena telesna temperatura. Bez obzira na to o kojoj je vakcini reč, ona se svakako daje u dogovoru sa lekarom i bitna je u prevenciji nekih bolesti, naročito kod dece!

Dete od šest meseci sme da pije vodu iz vodovoda.

TAČNO! Važno je da je voda čista, pitka i da ne sadrži povećanu količinu nitrata.

Pušenje smanjuje polnu moć.

TAČNO! Kao što je štetno za zdravlje, pušenje je štetno i za seksualni život jer smanjuje erekciju kod muškaraca, a kod žene izaziva slabiju lubrikaciju vagine. Pušenje loše utiče i na plodnost, a može ubrzati i pojavu menopauze.

Starije osobe imaju manje karijesa.

NETAČNO! Karijes kod starijih i mlađih osoba stvara se na različitim mestima. Kod starijih je bliže vratu zuba, odnosno delu sastava krune i korena zuba.

foto: Shutterstock

(Kurir, Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track