OTKRIVAMO

OVA BOLEST IMA 10 LICA, A 5 SIMPTOMA SLUTE DA JE IMATE: Pevačica javno progovorila o agoniji koja je trajala 3 godine SVE ZBOG KOKSAKIJA! (VIDEO)

Život -

Tokom večeri kada su zadrugarili delili jedni sa drugima najemotivnije trenutke iz života, Zlata Đurković otkrila je da je obolela od koksakija i to najtežeg oblika ove bolesti, te da je proživljavala agoniju tri godine, dok ju je majka hranila na slamčicu. "Dobila sam najozbiljniji koksaki. Napao mi je srce i centralni nervni sistem. Tri godine me je majka hranila na slamčicu, bukvalno. Imala sam oko 46 kilograma. Decu nisam prepoznavala pošto sam imala mnogo težak oblik koksakija. Imala sam najači tip 3, na mozgu, na srcu i na crevima. To i dan danas imam. Imam ozbiljne posledice od toga", ispričala je ona.

foto: Printscreen, Pink

Zamor, ubrzan srčani rad, preskakanje srca, gušenje i oticanje nogu tipični su simptomi ovog oboljenja. Ovo nikako nisu znakovi koje vam telo šalje a koje bi trebalo da ignorišete. Ipak, ne treba mozgati samostalno, već se treba svakako obratiti lekaru.

Dr Kurir je, inače, istraživao šta je to koksaki virus, kako se prenosi i kakve posledice može da ima po organizam. Prema rečima prof. dr Višeslava Hadži-Tanovića, našeg poznatog kardiologa, koksaki je bolest prljavih ruku, retko se javlja, ali može da bude veoma opasna jer napada srčani mišić i slabi ga.

"Postoje dva tipa koksaki virusa, A i B. Srce napada tip B. On izaziva oštećenje ćelija srčanog mišica, RNK gen, što uzrokuje nesposobnost mišića da se kontrahuje - širi i skuplja, a to znači da srce ne šalje dovoljnu količinu krvi u organizam. Naime, zbog prisustva virusa telo se brani i stvara antitela koja se s njim bore, a tada mogu da se aktiviraju i autoimuni procesi, koji podrazumevaju da organizam napada sopstvene ćelije. Oni mogu trajno da oštete srčani mišić, a od stepena njegovog oštećenja zavisi budućnost pacijenta. Koksaki može da bude samo prolazna epizoda s minimalnim oštećenjima i bez posledica, ali ako ošteti više od 50 odsto srčanog mišića, on popušta i ne može da snabdeva organizam kiseonikom i hranljivim materijama. Nakon najtežeg oblika napada koksakija srce se ponaša kao pihtijasta masa i ako se ne izvrši njegova transplantacija, nastaje smrt", kaže dr Hadži-Tanović.

Koksaki virus se nalazi u debelom crevu i zato je veoma važno održavati higijenu ruku. On ne može da se prenese sa obolele osobe na zdravu, putem poljupca ili polnog akta, ali može da se dobije u zaraženom bazenu ili od zaražene vode.

"Simptomi koji upozoravaju da je koksaki napao srce su zamor, ubrzan srčani rad, preskakanje srca, gušenje i oticanje nogu, ali on može da prođe i skoro nezapaženo, pa ga zato često zovu 'bolest sa 10 lica'. U blažoj formi koksaki se manifestuje kao grip ili kao stomačni grip, a u težoj formi kao infarkt ili naglo popuštanje srca sa smrtnim ishodom. Kako bolest napreduje, zamor je sve veći, tako da oboleli mora da zastane i da se odmori čak i posle samo nekoliko koraka", ističe sagovornik Dr Kurira.

Ne postoji terapija za koksaki

Dr Višeslav Hadži-Tanović kaže da ne postoji posebna terapija za lečenje koksaki virusa.

"Važno je mirovati i sprovoditi kardiološke terapije protiv aritmija i popuštanja srca, kao i terapije interferonom protiv autoimunih procesa. Ali treba shvatiti da je to bolest prljavih ruku i da sve zavisi od nas. Najbolja preventiva je pranje ruku po izlasku iz toaleta i kardiološki pregled kad se posumnja na koksaki", ističe kardiolog.

Kurir.rs/Foto: Printscreen Pink

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track