DAME, VODITE RAČUNA O INTIMNOM ZDRAVLJU: 8 stvari koje svaki ginekolog želi da znate
Foto: Profimedia

VAŽNO JE

DAME, VODITE RAČUNA O INTIMNOM ZDRAVLJU: 8 stvari koje svaki ginekolog želi da znate

Život -

Želite da zatrudnite? Smanjite stres. Iznenadni napadi vrućine u menopauzi mogu se ublažiti redovnom fizičkom aktivnošću, a pre papatesta izbegavajte seks, korišćenje vaginalnih tableta i pranje intimnog područja penama i kupkama

Mogu li se sprečiti menstrualni grčevi? Mogu. A PMS? I to je moguće. Vodeći američki ginekolozi razjasnili su neka zanimljiva saznanja o ženskim polnim organima i problemima koji su povezani s njima. Evo šta bi o tome svaka žena trebalo da zna...

1. Opuštanjem protiv neplodnosti Ukoliko pokušava da zatrudnite, gledajte da se što manje izlažete stresu. Naime, hormoni stresa mogu poremetiti osetljivu hormonsku ravnotežu potrebnu za ovulaciju i oplodnju. Ali ako svakog dana bar 20 minuta budete praktikovali neke tehnike opuštanja, u sledeća dva meseca udvostručiće vam se šanse za oplodnju.

2. Preznojite se i smanjite valunge Bar 85 odsto žena tokom menopauze muku muči s napadima vrućine, a neke u toku dana imaju i po desetak valunga koje izaziva pad estrogena, zbog čega hipotalamus (naš unutrašnji termostat) ne radi kako bi trebalo. Spas je u fizičkoj aktivnosti. Zato bi dame trebalo da vežbaju pet puta nedeljno oko 30 minuta, jer se tako šanse za valunge smanjuju za 67 odsto.

3. Na vreme uzmite tablete protiv bolova Ako tablete protiv menstrualnih bolova uzimate pre nego što vam zatrebaju (48 sati pre očekivane pojave grčeva), učinak će biti 100 puta veći nego da ih uzmete tek kad se bol pojavi.

4. Kalcijum smanjuje otoke Kalcijum je mineral koji izbacuje preveliku količinu tečnosti iz organizma. Osim toga, ublažava i skoro sve druge menstrualne simptome, poput bola u grudima, promenu raspoloženja i grčeve.

5. Sunčanje sprečava PMS Čak 75 odsto žena ima neprijatne simptome PMS. Uzrok je nagli pad ili porast hormona progesterona, što ometa proizvodnju serotonina. Zato se ženama savetuje da provedu bar 30 minuta na dnevnom svetlu (i zimi i leti). Na ovaj način će se prepoloviti rizik od pojave nervoze i napetosti.

6. Svaka kontracepcijska tableta je važna Savremene tablete za sprečavanje trudnoće imaju toliko nisku dozu estrogena da je razmak od 24 sata tokom kojeg niste uzeli tabletu dovoljan da dođe do ovulacije. Jedna od tri trudnoće dogodi se upravo zbog ovog propusta. Koristite alarm na mobilnom telefonu da vas podseti da uzmete kontracepciju, jer ako to preskočite, lako možete ostati u drugom stanju.

7. Veštačka oplodnja uspešnija je vikendom Ključni faktor kod ove oplodnje je prenos sićušnog embriona u utrobu majke. Istraživanje je pokazalo da je proces dvostruko uspešniji ako se obavi vikendom. Naučnici su začuđeni ovim rezultatom, što objašnjavaju time što su u bolnicama vikendom veći mir i tišina, pa se znatno smanjuje i količina hormona stresa.

foto: Shutterstock

8. Pre papatesta proverite kalendar Papatest spasava živote jer na vreme otkriva razvoj raka grlića materice. Pregled je najbolje zakazati 12 do 14 dana nakon početka menstrualnog ciklusa. Kako bi test bio što tačniji, 72 sata pre pregleda izbegavajte vaginalne lekove, osveživače, penu i gel za intimnu higijenu, kao i polni odnos.

(Kurir, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track