PROPISANU DOZU UVEK TREBA POPITI DO KRAJA: Pravila koja morate da poštujete dok pijete antibiotike
Foto: Shutterstock

OVO DOBRO ZAPAMTITE

PROPISANU DOZU UVEK TREBA POPITI DO KRAJA: Pravila koja morate da poštujete dok pijete antibiotike

Život -

Prvo i osnovno kod uzimanja antibiotika je da ih ne koristite samoinicijativno ili zato što vam ih je neko preporučio. Oni se uzimaju isključivo po preporuci lekara

Antibiotici sprečavaju rast bakterija i često su oružje za kojim posežemo kad nas hvata neka boljka. Zbog upala su nam nekada jednostavno neizbežni, a zima je vreme kada se češće koriste.

Iako će vam se nakon nekoliko dana korišćenja antibiotika učiniti da su se svi simptomi povukli i pomislićete da bi bilo najbolje da prestanete da pijete lek, mada vam je ostalo još nekoliko dana do kraja terapije, to nikako ne radite jer vam je lekar s razlogom rekao da antibiotik koristite određeno vreme. Ako ste dobili uputstvo da lek pijete jednu nedelju, deset dana ili dve nedelje, držite se toga. I zapamtite, propisanu dozu treba popiti do kraja.

Treba poštovati propisanu dozu i vreme Propisanu dozu i razmak je veoma važno da poštujete zbog dejstva leka. Pratite uputstva i vodite računa da se držite vremena kada lek tačno treba popiti. Ako se radi o odstupanju od sat vremena, to neće napraviti problem. Međutim, dobro je dok pijete antibiotik poštovati satnicu. Antibiotike treba piti u tačno određeno vreme jer je učinak jedne doze vremenski ograničen i mora postojati kontinuitet koncentracije leka u telu kako bi on bio delotvoran.

Ne uzimajte antibiotike na svoju ruku Većina nas ima neku fioku u kući u kojoj čuva lekove. Osim tableta za bolove i snižavanja temperature, tu su vrlo često i nepopijeni antibiotici. Kada shvatimo da nas, recimo, boli grlo, neki od nas odmah posežu za ostacima antibiotika koji su nekad pili. To je nešto što nipošto ne sme da se radi.

Prvo i osnovno pravilo kod uzimanja antibiotika je da ga ne uzimate samoinicijativno, tj. zato što ste bolesni i imate ga kod kuće, ili zato što vam ga je preporučila ili dala komšinica ili koleginica na poslu, i ne uzdajte se u to da će - ako je pomogao njima - pomoći i vama. Antibiotici se uzimaju isključivo po preporuci lekara!

Uzmite probiotik jer čuva creva Uz antibiotike bi trebalo uzimati i probiotike kako bi se obnovila crevna flora na koju antibiotici negativno deluju jer uz loše bakterije uništavaju i one dobre. Njihovo smanjenje može prouzrokovati narušenu ravnotežu crevne flore i dovesti do proliva, kao i pojave gljivica. Tu pomažu probiotici koji vraćaju ravnotežu crevne flore.

Hrana može smanjiti dejstvo leka Različiti antibiotici različito deluju u organizmu, pa hrana koju jedete i pića koja pijete mogu smanjiti njihovo dejstvo. Kod većine antibiotika određena vrsta hrane je zabranjena zbog nuspojava, a to su:

GREJPFRUT - Neki sastojci grejpa se razgrađuju u jetri kao i antibiotici, pa usporavaju ili sprečavaju njihovu razgradnju i izlučivanje na vreme zbog čega se nakuplja količina leka u organizmu, što može da ima štetne posledice. KALCIJUM - Poznato je da kalcijum iz mleka, mlečnih proizvoda smanjuje resorpciju antibiotika u crevima. MAGNEZIJUM - Uzimanje magnezijuma u kombinaciji s antibiotikom može smanjiti apsorpciju leka i napraviti ga manje delotvornim u borbi s bolešću. Dobro je uzeti ga dva sata pre ili nakon antibiotika, nikako u isto vreme. ALKOHOL - Njega nikada ne treba piti dok ste na terapiji bilo kojim lekom.

Još nekoliko bitnih saveta: - Ne uzimajte duple ili prepolovljene doze propisanog leka zato što vi mislite da vam je to mnogo ili malo - lekar je taj koji procenjuje pravu dozu za vas. - Lek uzimajte onoliko dugo koliko je propisano - pet, sedam,10 dana ili duže ako je potrebno jer svaka infekcija ima propisanu dužinu lečenja. - Ukoliko imate neke neželjene reakcije na antibiotik, konsultujte se sa svojim lekarom koji će vas uputiti da li ćete prekinuti terapiju ili je nastaviti, očekujući da će se nuspojave smanjiti ili nestati.

(Kurir, Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track