POSLE POSTA BOŽIĆNA TRPEZA TREBA DA BUDE UMERENA: Pređite polako na mrsne đakonije
Foto: Shutterstock

NE ZALEĆITE SE

POSLE POSTA BOŽIĆNA TRPEZA TREBA DA BUDE UMERENA: Pređite polako na mrsne đakonije

Život -

Nakon višenedeljnog božićnog posta često preteramo s mrsnom hranom, što nikako ne može biti dobro za organizam, a pogotovo za digestivni sistem. Ishrana nakon posta treba da bude umerena kako organizam ne bi pretrpeo šok

Post podrazumeva posebnu vrstu ishrane koja isključuje sve namirnice životinjskog porekla. Ukoliko ste postili ceo božićni post, sada vam neće biti lako da se vratite na mrsnu hranu jer ona sadrži priličan broj proteina i zasićenih masti. Naime, prelazak sa posne ishrane na mrsnu može loše da utiče na vaše zdravlje i zato je važno da namirnice uvodite postepeno.

Period adaptacije na redovnu ishranu zavisi od dužine posta. Što se tiče božićnog, telu su potrebna tri-četiri dana da se adaptira. Nakon posta organizmu su potrebni manji, a češći obroci. Takođe je korisno uzimati manje zalogaje hrane i dobro ih sažvakati kako bi se varenje olakšalo. S obzirom na to da se veliki postovi završavaju praznikom, veoma je bitno da ne preterujete sa hranom.

foto: Shutterstock

Evo kako da izbegnete prejedanje.

Božićni doručak trebalo bi da bude umeren

Svi volimo da božićni doručak traje što duže jer je tada cela porodica na okupu za bogatom trpezom. Ipak, ukoliko ste prethodno postili, važno je da se u vašem tanjiru nađu mali zalogaji. Na taj način postepeno privikavate svoj sistem za varenje na savladavanje teških namirnica, odnosno dajete mu dovoljno vremena da svari masnoću koju ste neko vreme izbegavali.

Birajte piletinu umesto prasetine

Iako se na božićnoj trpezi gotovo uvek nalazi pečenica, vama će biti dovoljno da se zasladite njom. Mrs otpočnite piletinom jer ona sadrži mnogo manje masti, a mnogo više proteina. Bez obzira na to što se vaš organizam od nje malo odvikao, ipak su proteini lakši za probavu od masti, a i nisu štetni za krvne sudove.

foto: Shutterstock

Zaboravite na torte i kolače

Mrsne poslastice sadrže margarin i mleko. Nagli unos ovih namirnica može da poremeti vaš metabolizam. Zbog toga bi bilo pametno da se još na dan Božića zadržite na posnim desertima. Šećerni šok je takođe opasan, tako da se preporučuje da izbegavate bilo kakve jake slatkiše jer će promena u ishrani morati da nastupi, ali polako. Takođe, energija koju unosite trebalo bi postepeno da se povećava.

foto: Shutterstock

Prva pomoć iz kuhinje kod digestivnih problema

Đumbir - stimuliše proizvodnju sokova koji pomažu varenje hrane. Dve kafene kašičice soka od izrendanog đumbira pomešati sa kafenon kašičicom meda u čaši vode i popiti.

Čaj od nane - umiruje stomak i otklonja digestivne probleme. Ohlađen čaj od nane pije se polako i u malim gutljajima.

Cimet - lako dostupno sredstvo za otklanjanje digestivnih problema. Naročito je efikasan kod oslobađanja od grčeva i nadutosti. Polovinu kafene kašičice cimeta dodati u šolju ključale vode, ostaviti nekoliko minuta i popiti dok je još toplo.

(Kurir.rs/E. K. /Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track