PRODAO JE BUBREG ZA 2.800 EVRA I KUPIO 2 TELEFONA: Posle 8 godina vezan je za KREVET i zavisi od pomoći porodice
Foto: Profimedia

STRAŠNO

PRODAO JE BUBREG ZA 2.800 EVRA I KUPIO 2 TELEFONA: Posle 8 godina vezan je za KREVET i zavisi od pomoći porodice

Život -

Dvadesetpetogodišnji mladić, koji je kao tinejdžer prodao bubreg da bi kupio telefone uređaje, danas je vezan za krevet i potrebna mu je neprekidna nega, prenose kineski mediji.

Muškarac, koji se preziva Vang, izvadio je bubreg u ilegalnoj bolnici 2011. godine i prodao ga na crnom tržištu za 22.000 juana (oko 2.800 evra).

Tada je imao samo 17 godina i očajnički želeo da ima ajfon i ajped i tako dokaže školskim drugovima da prati trendove, ali roditelji nisu bili u mogućnosti da mu ispune želju. Da bi prikupio novac za uređaje, srednjoškolac je našao trojicu posrednika na kineskoj čet platformi QQ, koji su obećali da će mu ispuniti sin, u zamenu za bubreg.

Aprila 2011. Vang je u tajnosti otputovao iz rodnog grada u istočnoj provinciji Anhuej - jednoj od najsiromašnijih u Kini - u južnu provinciju Hunan. Tamo su ga posrednici upoznali s dvojicom hirurga, asistentom hiruga i medicinskom sestrom, koji su bili zaposleni u lokalnim bolnicama, ali su radili i na crno.

U neregistrovanoj klinici su mu izvadili bubreg. Posrednici su ilegalno prodali bubreg primaocu, koji im je uslugu platio 150.000 juana (8.700 evra) plus 10.000 dolara za organ. Vang je dobio oko 2.800, deset odsto ukupnog profita.

Odmah posle toga je kupio ajfon 4 i ajped 2, a onda se vratio kući. Majka je saznala šta je uradio i pozvala policiju pošto je videla nove uređaje i pitala otkud mu novac za to.

foto: Profimedia

Vangovo zdravstveno stanje se brzo pogoršavalo nakon operacije. Oboleo je od akutne bubrežne insuficijencije, a kasnije je postao hendikepiran.

U aprilu 2012. uhapšeno je devet osoba umešanih u slučaj, uključujući i trojicu posrednika i dvojicu lekara koji su ga operisali, koji su optuženi u gradu Šendžou.

Trojica posrednika osuđena su na tri-pet godina zatvora, a dvojica lekara na po tri godine zatvora. Novembra 2012. Vangova porodica je dobila odštetu od 1,47 miliona juana, preneo je "Sjaosjang morning post".

Međutim, teško da to može da nadoknadi posledice nepromišljenog postupka tinejdžera - danas je vezan za krevet i zavisi od pomoći porodice. Morao je da napusti školovanje, prima socijalnu pomoć i ide na dijalizu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track