OBRATITE PAŽNJU NA SIGNALE: 5 znakova koji pokazuju da izgarate na poslu
Foto: Profimedia

nije nimalo bezazleno

OBRATITE PAŽNJU NA SIGNALE: 5 znakova koji pokazuju da izgarate na poslu

Život -

Ova pojava je postala sve češća, a posledice na naše psihičko i fizičko zdravlje su ozbiljne. Ako osećate neki od simptoma, vreme je za ozbiljne promene

Oni koji su doživeli sagorevanje na poslu kažu da su se osećali pesimistično, da ni za šta nisu imali entuzijazma, kao ni osećaj ličnog uspeha. Istraživanja govore da sagorevanje vrlo negativno utiče na čovekovo mentalno i fizičko zdravlje i da ova pojava u svetu, kao i kod nas, sve više uzima maha.

Ako ste zabrinuti da možda i vas muči ovaj problem, ovo su pokazatelji da zaista izgarate na poslu: 1. Bol: ponavljajući bol poput glavobolje, bola u stomaku, bola u mišićima. 2. Ljutnja: eksplozivni ste i vrlo lako vas neko naljuti. 3. Ravnodušnost: gubite motivaciju i interes za posao. 4. Cinizam: osećate se pesimistično i cinični ste prema svemu što se oko vas događa. 5. Umor: bez obzira na to koliko dobro spavali ili se odmarali, i dalje se osećate umorno i pasivno.

Ako problem potraje, potražite pomoć Ako verujete da ste pregoreli, uvek možete zatražiti stručnu pomoć, to je čak i poželjno. Ako osećate prisutnost bilo kog od simptoma duže od dve nedelje, ako su simptomi narušili sposobnost normalnog funkcionisanja i ako vam narušavaju kvalitet privatnog života, treba obavezno da se obratite doktoru, jer ova pojava nije bezazlena, a ako potraje, može čak da vas odvede u depresiju, hroničnu nesanicu, pa čak i u anksiozno stanje.

Takođe, treba razmisliti da li na tu temu treba obaviti razgovor s nadređenima, kao i sa najbiližim kolegama s kojima sarađujete kako bi razumeli vašu promenu u ponašanju i da biste zajednički našli neko rešenje (promena radnog mesta ili okruženja, odlazak na odmor...).

Brinite o svom mentalnom zdravlju Ljudi treba mnogo više da brinu o svom fizičkom, ali i mentalnom zdravlju. Ako neko ne zna odakle da počne, odgovor je: vežbanje, dovoljno sna, redovno druženje s ljudima koji vam prijaju, pravilna ishrana, opuštanje na način koji vam najviše prija... Istraživanja su pokazala da zdrave navike u tim područjima pomažu da se čovek generalno opusti i postane pozitivniji.

Nije dobro izabrati jedno ili više polja, a ostala zanemariti. Najbolje je malim koracima polako menjati životne navike. Na kraju krajeva, zašto biste se svakog dana mučili i ugrožavali zdravlje ukoliko možete nešto da promenite nabolje. Nemojte odlagati problem, već pronađite način da se on reši. Važno je da posao radite opušteno i da se na radnom mestu ne osećate kao na robiji. Samo tako ćete biti i zdraviji i mnogo produktivniji.

(Kurir, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track