OVO JE NAJJAČI PRIRODNI ANTIBIOTIK KOJI UNIŠTAVA 30 VRSTA BAKTERIJA, GLIVICE I VIRUSE: Svaka kuća ga ima, ali  srpski nutricionista UPOZORAVA da sme da se koristi SAMO OVAKO!
Foto: Profimedia

PAŽNJA!

OVO JE NAJJAČI PRIRODNI ANTIBIOTIK KOJI UNIŠTAVA 30 VRSTA BAKTERIJA, GLIVICE I VIRUSE: Svaka kuća ga ima, ali srpski nutricionista UPOZORAVA da sme da se koristi SAMO OVAKO!

Život -

Medicina nikada u istoriji nije bila razvijena koliko je to danas, a neke napitke ili lekovita ulja koristimo i kao preventivu ili "čuvare" našeg organizma i imuniteta, a jedan od onih za kojim sve češće posežemo jeste i ulje divljeg origana.

Ovo je prirodni lek koji se od davnina upotrebljava; posebno su ga cenili u doba starih Grka kada se koristio za saniranje rana i lečenje disajnih puteva, u srednjem veku je bilo popularno širom Evrope kao sredstvo koje se borilo protiv infekcija.

foto: Origano

Danas je opštepoznato da je ulje divljeg origana najjači prirodni antibiotik i da se uspšeno bori protiv više od 25 vrsta bakterija, a agresivno napada i gljivice i viruse. Naučnici su dokazili i da je ulje divljeg origana je 337 puta jači antioksidans od zelenog čaja, 130 puta od limuna, 30 puta od belog luka.

foto: Origano

"Čini se da se najviše koristi u terapiji kandide i upornih bakterijskih infekcija ešerihijom. Međutim, osim povoljnog dejstva na širok spektar bakterija i gljivica, ulje divljeg origana učinkovitim se pokazalo i u prevenciji virusnih oboljenja, kao jaka podrška imunom sistemu, zbog čega pomaže i prevenciji starenja i čak štiti od raka", objašnjava dijetetičar nutricionista Tanja Olajdžija, i dodaje koji je to sastojak koji ovo ulje čini "čudotvornim".

"Ulje origana je jak antiseptik, antimikotik i prirodni antibiotik, a sva ova svojstva duguje aktivnoj supstanci - karvakrolu. Zavisno od vrste origana, postotak karvakrola je različit, 70 odsto je minimum koji može dovesti do terapijskog efekta, a pojedine vrste poput Origanum minutiflorum sadrže i preko 90 odsto ove supstance. Pri izboru ulja važan je postotak karvakrola, što viši, to je je ulje cenjenije".

foto: Origano

Dakle, njegova primena je široka i obuhvata čitav niz zdravstvenih poteškoća, ali imajte na umu da se ulje origana ne sme koristiti na svoju ruku. Pre svega treba znati da je neophodno da se koristi u razblaženom obliku, čak i kada je namenjen za spoljašnju upotrebu.

Preporučena dnevna doza je do četiri kapi dnevno, a u posebnim situacijama može se koristiti i više, ali nikada u jednoj dozi istovremeno.

Ovo su boljke u kojima ulje divljeg origana može da pomogne:

* štiti od virusa, gljivica i bakterija

* pomaže kod psorijaze, ekcema i dermatitisa

* usporava proces starenja

* pomaže kod prekomernog znojenja i lošeg zadaha iz usta

* pomaže kod upale mišića, tetive, zglobova

* sprečava infekcije

* koristi se kao prva pomoć kod ugriza zmija i insekata

* eliminiše mikroorganizme iz respiratornog, gastrointestinalnog, urinarnog, genitalnog sistema i sa kože.

foto: Origano

S.P./Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja