DR LJILJANA TUKIĆ ZA LENU O MALOKRVNOSTI: Kad fali gvožđe - sve nam zafali!
Foto: Shutterstock.

IZBEGNITE ANEMIJU

DR LJILJANA TUKIĆ ZA LENU O MALOKRVNOSTI: Kad fali gvožđe - sve nam zafali!

Život -

Krajnja faza nedostatka sastavnog dela hemoglobina je anemija, ali ona često nije bolest sama po sebi, već upozoravajući signal da naš organizam krije neko drugo oboljenje

Sve ubrzaniji tempo života čini da smo danas umorniji nego što smo nekada bili. Zdravim načinom života možemo da prevaziđemo ovaj problem, ali ako smo, uz sve duže periode iznemoglosti, bledi, srce nam ubrzano kuca, imamo povremene vrtoglavice i česte glavobolje - put u laboratoriju, na proveru krvne slike, treba da nam bude prioritet. Verovatno je reč o anemiji!

Zašto malokrvnost u početku ne prate izraženi simptomi, koliko je to stanje opasno, koliko anemija može da bude posledica nepravilne ishrane, nasleđa, da li je uzrok opadanja gvožđa u organizmu možda nevidljivi gubitak krvi preko debelog creva kao posledica bolesti digestivnog trakta, čitaoce Lene upućuje prof. dr sc. med. Ljiljana Tukić, specijalista internista, supspecijalista hematolog, dugogodišnji načelnik Klinike za hematologiju VMA.

foto: Privatna Arhiva

Odakle nam stiže gvožđe? - Naš organizam je veoma štedljiv kad je gvožđe u pitanju, a znači nam mnogo. Deo dobijamo prirodnim procesom - obnavljanjem u organizmu posle raspadanja crvenih krvnih zrnaca, kada se iskorišćava i ponovo ubacuje u koštanu srž za novu izgradnju. Jedan deo gvožđa unosimo balansiranom ishranom.

Koliko pomaže hrana? - Dosta utiče na nivo gvožđa, unosom mesa obezbeđujemo potrebne količine. To je jedan od razloga zašto, recimo, vegetarijanci imaju problem s nedostatkom gvožđa i zato moraju redovnoj ishrani da dodaju preparate.

PREPOZNAJTE BOLEST

Kako da prepoznamo nedostatak? - U početnim stadijumima to je teže, s obzirom na to da tegobe kod anemije nisu uvek tipične (pospanost, teže podnošenje fizičkog napora...), posebno kod mladih, koji mogu da tolerišu i teži stepen pada hemoglobina. S druge strane, stariji, a posebno oni koji imaju slabije srce, reagovaće i na manji pad ovog elementa crvenih krvnih zrnaca.

Kako se kod starijih manifestuje? - Njima srce popušta, imaju anginozne tegobe, guše se, prisutni su bolovi, koža im je suva, kosa lomljiva i bez sjaja, bledi su, često imaju bele tačkice na noktima.

Šta nam se još događa? - Gvožđe je sastavni deo ćelija koje učestvuju u našem imunološkom odgovoru. Svi oni koji imaju nedostatak gvožđa podložni su i gljivičnim infekcijama i herpesu jer nepostojanje oksidativne reakcije ne pomaže uništavanju bakterija.

Zašto nam se to dešava? - Sve to je posledica nebalansirane proizvodnje krvi u koštanoj srži: kada iz nekog razloga srž ne proizvodi dovoljno krvi ili dolazi do pojačanog raspadanja crvenih krvnih zrnaca i gubitka krvi iz organizma.

Šta nam sve to govori? - Iako je anemija krajnja faza nedostatka gvožđa, nije bolest sama po sebi. Ona je zapravo manifestacija nekog drugog poremećaja u organizmu. Može da bude simptom poremećaja resorpcije hrane u crevnim resicama, znak za uzbunu da neko možda ne podnosi pšenično zrno, manifestacija je tumora debelog creva pre drugih pokazatelja...

Kad nas još upozorava? - Gvožđe možemo da izgubimo odjednom, prilikom povreda, operacija i drugih intervencija, ali i ako nam često krvari nos, imamo šuljeve, tzv. nevidljivim krvarenjima u želucu koja mogu dugo da budu neprimećena - ovo stanje je opasnije nego kad se krv izgubi naglo.

POSLUŠAJTE Šta savetujete? - Odlazak u laboratoriju i analiza krvi je neophodan put zbog procene opšteg zdravstvenog stanja pri gotovo svakom dijagnostikovanju bolesti. Rezultati će brzo i lako ukazati šta je u pitanju, kakav je kvalitet eritrocita, postoje li neki upalni procesi, da li je nedostatak gvožđa sindrom koji upućuje na postojanje druge bolesti uz anemiju. Normalne vrednosti parametara u krvi su kod žena hemoglobin iznad 12 g, broj eritrocita viši od četiri miliona, hematokrit iznad 37. Kod muškaraca je poželjan nivo hemoglobina iznad 14,5 g, crvenih krvnih zrnaca viši od 4,5 miliona i hematokrita iznad 42.

Mogu li pomoći preparati? - Doktor treba da ih prepiše. Najbolje je uzimati ih pre jela, a gvožđe se bolje resorbuje ako se u lečenju dodaju supstance koje će zakiseliti sadržaj u početnom delu tankog creva da ne bi izazivali mučninu i nadutost. Njima za dve do tri nedelje može da se koriguje anemija ako pacijent nema drugih funkcionalnih problema.

PRIPREMA PACIJENTA Da bi analiza krvi bila što verodostojnija, pre vađenja krvi ne treba jesti 12 sati, dan pre ne treba biti suviše fizički aktivan, a dve nedelje uoči odlaska u laboratoriju prekinuti terapiju gvožđem ukoliko je prepisana. Najbolje vreme za organizam je vađenje krvi između sedam i 10 sati pre podne. Zapamtite: ne uzimajte prethodno antibiotike na svoju ruku, "zamutiće" krvnu sliku.

DOBRI IZVORI GVOŽĐA Relativno se teško usvaja, pa je potrebno da povedemo računa da ga kroz ishranu unosimo u dovoljnim količinama. Dobrodošli su crveno meso, džigerica, skuše, sardine, žumance, pasulj, lisnato zeleno povrće, žitarice, integralni crni hleb, cvekla, kopriva, spanać, kupinovo vino. Da bi se gvožđe što bolje apsorbovalo, treba ga kombinovati s vitaminom C.

Obratite pažnju: crni i zeleni čaj neposredno pre ili posle obroka smanjuju usvajanje gvožđa!

(Branka Mitrović, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track