RECITE STOP KAŠLJU: Prirodni preparati efikasni kod kašlja
Foto: profimedia

Razgovor sa pulmologom

RECITE STOP KAŠLJU: Prirodni preparati efikasni kod kašlja

Život -

Kašalj, najčešći pratilac respiratornih infekcija, muči nas upravo u ovo doba godine. Respiratorne infekcije, dominantno gornjih disajnih puteva, najrasprostranjenija su oboljenja i najčešći razlog javljanja lekaru. U pedijatrijskoj populaciji, najveći broj respiratornih epizoda praćenih kašljem posledica je infekcije virusima. Upravo zbog toga antibiotici ne pomažu u rešavanju čestog problema kašlja jer ne deluju na viruse, pa je potrebno izbeći njihovu prekomernu i neracionalnu primenu.

Po preporukama iz avgusta 2018. godine, od strane Britanskog Nacionalnog instituta za zdravstvo (NICE¹), med, propolis, njihovi proizvodi i lekovi bez recepta trebalo bi da budu prvi izbor u lečenju kašlja kod većine pacijenata, bez upotrebe antibiotika.

Sa prof. dr Zoricom Živković, pedijatrom pulmologom iz KBC Dr. Dragiša Mišović, razgovarali smo o tome da li su višekomponentni preparati sa medom efikasni kod kašlja.

Kašalj je odbrambeni, zaštitni refleksni mehanizam koji obezbeđuje čišćenje i prolaznost disajnih puteva, pomaže evakuisanje sekreta ili stranog tela, iritanasa i štetnih čestica iz disajnih puteva. Sam po sebi, kašalj nije bolest, ali ako se javlja često, dugo traje, ometa aktivnosti i san, treba ga adekvatno proceniti i, koliko god je moguće, prema uzroku ga i lečiti.

Prof. dr Zorica Živković
Prof. dr Zorica Živkovićfoto: Promo

Kašalj je glavni simptom akutne ili hronične bolesti disajnih puteva. Postoje dve osnovne vrste kašlja: suvi, neproduktivni ili nadražajni i produktivni kašalj.

Suvi kašalj je nadražajni, golicajući, ali često veoma snažan. Ometa miran san i normalnu ishranu. Nastaje kao rezultat direktnog oštećenja gornjih disajnih puteva koje mogu da prouzrokuju skoro svi respiratorni virusi. Kašlje se u napadima i na taj način sve se više oštećuje već ranjena sluznica disajnih puteva. Prehlada najčešće počinje suvim kašljem, a zatim se sluznica brani, stvara se sekret i kašalj prelazi u produktivni.

Produktivni kašalj se javlja kada su bronhije pune sekreta koji pokušavamo da izbacimo. Uzrokovan je iritacijom sluznice usled zapaljenja. Iskašljavanje sekreta smeta, ali je vrlo korisno.“

Da li mogu da budu prisutne obe vrste kašlja u toku jedne epizode kašlja?

U toku trajanja bolesti, bez obzira na uzrok kašlja, vrste i komponente kašlja se smenjuju. Kašalj je najčešći simptom i znak odgovora sluznice disajnih organa na različite agense i vrlo je tipično da se u jednoj epizodi produženog kašlja pojavljuju i faze suvog i faze produktivnog kašlja. Najčešće mešovit kašalj počinje suvim kašljem, a nakon par dana stvara se sekret i kašalj prelazi u produktivni. Primena višekomponentnih biljnih preparata sa medom se preporučuje i u stanjima praćenim mešovitim kašljem.

Kakva su Vaša iskustva sa višekomponentnim biljnim preparatima sa medom?

“Moje iskustvo je pokazalo da višekomponentni biljni preparati sa medom pomažu da se smiri suvi, nadražajni i iscrpljujući kašalj, kao i da se olakša eliminacija nagomilanog sekreta u disajnim putevima. I jedan i drugi problem, naročito kada su udruženi i produženi, utiču loše na kvalitet života i deteta, roditelja, staratelja, celog okruženja.”

Da li je efikasnost ovih preparata dokazana?

„Moje kolege i ja smo 2015. godine u KBC Dragiša Mišović sproveli istraživanje² kod dece, lečene zbog respiratornih epizoda gornjih i donjih disajnih puteva, i pogoršanja kod pacijenata sa astmom. Uz standardnu terapiju svi ispitanici su dobijali i višekomponentni biljni preparat – Herbiko® sa medom za decu.“

„Kod ovih pacijenta sa simptomima dnevnog i/ili noćnog kašlja, suvog i produktivnog, a najčešće mešovitog po karakteru, primenom višekomponentnog biljnog preparata, sa dodatkom meda, evidentirano je značajno poboljšanje i smirivanje tegoba.“

„Prema ovom istraživanju, upotreba višekomponentnih biljnih preparata (u ovom slučaju preparata Herbiko® sa medom za decu), kod produženog mešovitog kašlja u dečijem uzrastu je efikasna i opravdana, a pokazalo se da je bez ikakvih neželjenih efekata kod dece sa infekcijama gornjih i donjih disajnih puteva, kao i kod dece sa astmom i/ili alergijskim rinitisom.“

Herbiko® sa medom može da se koristi za svaki kašalj. Zahvaljujući zajedničkom delovanju prirodnih aktivnih sastojaka pozitivno utiče na sluzokožu disajnih puteva, čime se postiže očekivani efekat, kako na smirivanje suvog, tako i na lakše iskašljavanje kod kašlja praćenog sekretom.“

¹ Cough (acute): antimicrobial prescribing. NICE guideline. Draft for consultation, August 2018.

² Iskustva sa biljnim preparatima u terapiji kašlja kod dece. Timočki medicinski glasnik, 2015

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track