BILA SAM U KOMI I ČULA SVEŠTENIKA KAKO MI ČITA MOLITVU ZA MRTVE: Zaspala sam sa užasnom GLAVOBOLJOM,  a onda su mi otvorili LOBANJU... Nisam mogla ni da se pomerim ni kažem da sam ŽIVA!
Foto: Profimedia

Opraštali su se od mene, a nisam mogla ni da se pomerim

BILA SAM U KOMI I ČULA SVEŠTENIKA KAKO MI ČITA MOLITVU ZA MRTVE: Zaspala sam sa užasnom GLAVOBOLJOM, a onda su mi otvorili LOBANJU... Nisam mogla ni da se pomerim ni kažem da sam ŽIVA!

Život -

Irkinja Naomi Bejli (33) je obolela od meningitisa koji je brzo uznapredovao, pa su je doktori stavili u veštačku komu. Međutim, ona se u tom stanju probudila, nije se mogla da se pokreće ni da govoriti, ali je čula sve što se događalo.

A ne samo da je čula svoje roditelje, supruga i doktore, nego je odjednom čula i kako svešenik govori o bolesničkom pomazanju.

"Pokušavala sam ih dozovem, ali nisam mogla - ispričala je Naomi, dodajući da je bila uverena da umire. To se stanje inače naziva i 'sindrom zaključanosti', kad je osoba svesna svega što se događa, ali nije u stanju normalno da komunicira i čini joj se da je potpuno paralizovana.

"Jedne večeri sam legla sa užasnom glavoboljom a kako godinama imam migrene mislila sam da je još jedan napad", priča Naomi. U kući su bili i njen suprug Džerald (44) i jednogodišnja ćerkica Nidah, a ona je, kad joj je ujutro i vrat bio ukočen, shvatila da ipak nije reč o običnoj migreni. Zadnje čega se seća jeste da je pozvala muža da se s posla vrati kući. Pronašao ju je bez svesti u kuhinji.

Na putu prema bolnici Naomi se probudila, ali nije prepoznavala ni ćerku ni supruga, bila je potpuno dezorijentisana pa je čak u autu pokušala da skine odeću.

Doktori su joj odmah, i pre dijagnoze, dali lekove protiv meningitisa. Nakon tog su je, kako priča, odveli na na operaciju mozga, da se ukloni višak tekućine iz lobanje koji je stvarao pritisak.

Doktori su potom odlučili da je stave u komu u kojoj je bila nedelju dana, dok se telo borilo da preživi.

"Jedan dan sam tako ležala i kao da mi se mozak probudio, ali telo nije", priča Naomi koja je nakon toga čula kako sveštenik čita o bolesničkom pomazanju, dok su roditelji, suprug i braća sedili pokraj nje i opraštali se.

"Ležala sam prestravljena, pokušavala im dati do znanja da sam tu, ali nisam mogla", ispričala je Naomi kojoj su kasnije rečeno da su lekari njenoj porodici rekli da se pripreme na najgore zbog teškog stanja u kojem je bila. Tek nakon nedelju dana borbe, Naomi se dovoljno oporavila da vidi svoju ćerku Nidah.

"Nisam još mogla da govorim, ali su muž i ćerka bili pored mene", kaže Naomi, koja i dalje, dve godine od operacije, mora da zapisuje obaveze da ih ne bi zaboravila, pa se uglavnom oslanja na mamu i muža koji je podsećaju šta mora da obadi.

Što je 'sindrom zaključanosti' u telu Sindrom koji se javlja kad je osoba svesna i prisebna, ali ne može da komunicira i čini joj se da je paralizovana. Ponekad ljudi mogu da miču očima ili da trepću, a do ovog sindroma dolazi kad su donji deo mozga i kičmena moždina oštećeni, a gornji deo radi kako treba.

* događa se kao posljedica trovanja s nekim zmijskim otrovim * kao posledica moždanog udara koji pogađa kičmena moždina

* kao posledica multipla skleroza (MS)

* zbog lezija na kičmenoj moždini

Da bi komunicirao s takvim pacijentima, švedski tim naučnika izumio oblik čitanja baziran na sistemu koji meri nivo kisika u krvi i aktivnosti u mozgu. Tako razmišljajući o odgovoru 'Da' ili 'Ne', pacijent preko računara može da pomakne strelicu koja će pokazati na odgovor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track