LOŠE UTIČE NA ZDRAVLJE: Ne odlažite obavljanje velike nužde dok ste na poslu
Foto: profimedia

ČESTA NAVIKA

LOŠE UTIČE NA ZDRAVLJE: Ne odlažite obavljanje velike nužde dok ste na poslu

Život -

Svakodnevni odlazak na posao mnogima je izvor stresa. Pretvarate se da su vam drage osobe koje nikada ne biste izabrali za društvo, borite se s rokovima i rešavanjem teških zadataka, prevelikim očekivanjima nadređenih... A ako ste pored toga još u problemu kada je reč o obavljanju nužde u toaletu dok ste na radnom mestu, stresu kao da nema kraja. Ako ste među takvima, sigurno trpite i odlažete nuždu koliko god možete, to jest dok ne dođete kući. Ali zašto je to tako? Reč je o normalnoj telesnoj funkciji i svi to radimo.

foto: Profimedia

Neki se ne osećaju prijatno zbog mirisa koji ostaje iza njih, neki se groze zvukova koji se pritom ispuštaju, a koje će neko od kolega možda čuti... Istraživanje je pokazalo da "više problema" s obavljanjem nužde van svog doma (čak i kad su u gostima) imaju žene (više od 50 odsto), dok se s tim muči 29 odsto muškaraca.

Lekari kažu da učestalo zadržavanje stolice i ignorisanja signala koje vam telo upućuje da treba da odete da obavite veliku nuždu nisu dobri za zdravlje. To može da izazove zatvor (konstipaciju), ali i proširenje rektuma, što na kraju može i da rezultira gubitkom osećaja za potrebu obavljanja velike nužde.

Stanje je izlečivo, ali potrebni su meseci.

Sasvim je normalno osećati neprijatnost zbog obavljanja nužde van svog doma. Međutim, tu fiziološku potrebu treba obaviti čim vam telo da signal. Jednostavno, stavite toalet-papir u šolju pre obavljanja nužde kako biste ublažili zvukove i uradite to. WC tome i služi. I ne zaboravite da iza sebe sve ostavite čisto, a ako je potrebno, otvorite i prozor da se prostorija proluftira.

(Kurir, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track