OKO 250 NAUČNIKA POTVRDILO: Bežične slušalice mogu da izazovu rak!
Foto: Profimedia

POTPISAnA PETICIJA

OKO 250 NAUČNIKA POTVRDILO: Bežične slušalice mogu da izazovu rak!

Život -

Svetska zdravstvena organizacija i UN objavili su peticiju kojom tvrde da popularne bežične slušalice nose rizik od razvoja karcinoma. Peticiju je potpisalo 250 naučnika koji upozoravaju da mnogi uređaji odašilju radiofrekventno zračenje kakvo se koristi za vaj-faj, mobilne podatke i blutut.

Posebno su zabrinjavajuće bežične slušalice jednog poznatog svetskog brenda koje se stavljaju duboko u slušni kanal i tako se osetljivo područje uha izlaže zračenju za koje se smatra da je povezano s razvojem karcinoma.

Slušalice se bežično spajaju sa telefonom preko blututa. U osnovi, opasnim po zdravlje smatra se sve što koristi elektromagnetnu energiju talasa različitog tipa. Blutut funkcioniše na obliku koji uključuje radiotalase niske snage. Najčešća opasnost radiotalasa je ta da, pri visokim nivoima, mogu stvarati toplotu i prouzrokovati opekotine.

Kad su tom obliku zračenja izložili životinje, oštećen im je reproduktivni i neurološki sistem i genetski materijal. Takva vrsta energije dovoljno je jaka da protrese atome koji čine ćelije, ali nije dovoljno jaka da im promeni strukturu. To znači da su radiotalasi manje opasni od visokih nivoa zračenja poput rendgena ili ultrazvuka.

Naučnici su prošle godine dodatno dokazali da mobilno zračenje izaziva neke vrste karcinoma. Sada traže pojačanu pažnju kod korišćenja svih vrsta tehnologije koja se bazira na radiotalasima, a posebno su zabrinuti oko nivoa zračenja blutut uređaja i njihovog uticaja na ušne kanale i mozak.

Međunarodna agencija za istraživanje raka utvrdila je da je zračenje elektromagnetskog polja potencijalno kancerogeno, a rizik je i vaj-faj. Autori nove peticije kažu da su naučnici otkrili da su čak i niske doze EMF kancerogene, a povezane su s rakom mozga. Zračenje mobilnim telefonom dodatno, tvrde u istom istraživanju, može prouzrokovati nastanak tumora na živcu koji spaja mozak i uho.

(Kurir, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track