01:19

BAKA RADA ŽIVI DALEKO OD GRADA! Peva izvorne pesme, piše predstave od stvarnih događaja! OD SELA DO KANADE PREKO LISTA BUKVE

kurir tv!

BAKA RADA ŽIVI DALEKO OD GRADA! Peva izvorne pesme, piše predstave od stvarnih događaja! OD SELA DO KANADE PREKO LISTA BUKVE

Jesenji TV program -

Na istočnim padinama Kopaonika u selu Tršanovci živi baka Rada koja je zagazila u osmu deceniju života i neguje izvornu tradiciju srpske narodne muzike koje izvodi kao profesionalni umetnik.

Iako je nepismena, ona je sačuvala stotine narodnih pesama, a svaku od njih je odsvirala na listu od bukve, a dobila je priliku koja se retko kome pruža, a to je koncert u Kanadi. Međutim nije mogla da ode na dalek put, kako ona tvrdi, morala je da ostane kod kuće.

Baka Rada
foto: Kurir televizija

Ona živi na obroncima planina, daleko od ubranog sveta, ceo vek je provela u teškim planinskim uslovima života. Ona je htela da zapamti više stotina pesama, a za to joj pomaže instrument koji improvizuje sa listom bukve.

- Sviram još kao detete, kada pustim stoku, sednem kod ovaca i krava pa pevam. To sam volela, to sam zavolela i to traje i dan danas. Zamolila sam jednu babu da me nauči, uzela bukvin list i to je to.

Baka Rada
foto: Kurir televizija

Narodnu nošnju je sama izatkala, sašila i izvezla i to joj je neizbežan deo svakodnevnice. Ona mimo umetničkog talenta za pevanje, pravi i scenarije za kratke predstave na osnovu stvarnih događaja, krasi je to što je samouka u svom širokom dijapazmu umetničkih sposobnosti.

Iako živi daleko od naseljenih delova grada, njen nesvakidašnji i unikatni talenat nije prošao neprimećeno. Turistička agencija opštine Brus organizvovala Radin koncert u okviru jedne manifestacije, zapevala je tada prvi put pred širokom publikom, nije manjkala ni njena gluma pa je bilo i ovacija.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

10:12

EKO ŽIVOT PODNO BUKULJE: Beograđanke napustile grad i napravile hostel u kome se ništa ne baca (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja