Majke i snajke su pri kraju treće edukativne nedelje, a u njoj će takmičarke uz Rašinu pomoć spremati jela iz zemalja šriom sveta.
Ovog puta su to Švajcarska, Jermenija, Maroko, Jamajka i Peru.
Ono što ovu nedelju razlikuje od prethodnih jeste to što nema ispadanja, a tim koji se najbolje pokaže će dobiti dodatno vreme za nabavku u polufinalu.
PORODICA JOVIČIĆ DANAS KUVA
Jovičići spremaju jelo poreklom sa Jamajke. Ljubinka i Marija će praviti škampe sa kokosom i sosom od manga. A pratnja će im biti njihov sin Dušan. Ljubinka i Marija spremaju jelo od kog su strepele sve majke i snajke. Pogledajte kako su se snašle u pripremi dalekog specijaliteta.
Majka i snajka se nisu spretno snašle u nabavci, pa su u brzini izostavile osam namirnica. Samim tim, svaka namirnica im je uskratila vreme za pripremu za dva minuta, pa su tako imale svega 44 minuta za pripremu.
ISTORIJAT I ZANILJIVOSTI JAMAJSKE KUHINJE
Kuhinja Jamajke predstavlja zanimljiv spoj afričkih, španskih, britanskih, indijskih i kineskih uticaja. To se očituje u raznolikosti ukusa, boja i aroma jela, koja su često začinjena pikantnim začinima. Jedno od najpoznatijih jela Jamajke je "jerk chicken", piletina začinjena ljutom smesom začina, koja se često poslužuje sa rižom i grahom. Takođe, popularna jela su i "ackee and saltfish" (vrsta ribe sa voćem ackee), kao i "curried goat" (kari sa jagnjetinom).
U jamajčanskoj kuhinji se često koriste i tropsko voće i povrće kao što su mango, papaja, avokado, banane i slatki krompir. Mnogi jamajčanski specijaliteti se pripremaju na roštilju ili uz upotrebu drvenog uglja, što daje poseban ukus jelima.
Pored ukusne hrane, postoji i niz zanimljivih priča vezanih za jamajčansku kuhinju i tradiciju. Na primer, "jerk chicken" je nastao na Jamajci u 17. veku, kada su robovi koji su bili dovedeni sa zapadne obale Afrike, tražili način da sačuvaju meso. Oni su izmislili marinadu od ljutih začina i dimili meso na otvorenom plamenu, što je rezultiralo karakterističnim ukusom. Takođe, jedna od poznatih slatkiša sa Jamajke su "rum kuglice" koje se prave od keksa, ruma i kokosa, a veruje se da su ih pravile žene koje su radile u šećeranama.
Jamajka ima bogatu i zanimljivu kuhinju koja odražava njihovu istoriju i tradiciju. Jela su obično puna ukusa i začina, a priprema hrane često predstavlja poseban ritual i način povezivanja sa zajednicom.
Majke su naprosto bile oduševljenje, pa su jednoglasno ocenile jelo sa desetkom. Snajke nisu ništa manje iznenađene bile, pa su i one dale čistu desetku.
Sin Dušan je uspeo da pogodi ko je napravio koje jelo i tako je osvojio dodatni bod, ali i dnevnu nagradu u iznosu od 10.000 dinara.
Kurir.rs