SVE ZANIMLJIVOSTI, ALI I NAČIN PRIPREME HRANE SA JAMAJKE! Obožavaćete ovu kombinaciju ukusa, JELO ZARADILO SVE DESETKE (VIDEO)
Foto: Kurir televizija

kurir tv

SVE ZANIMLJIVOSTI, ALI I NAČIN PRIPREME HRANE SA JAMAJKE! Obožavaćete ovu kombinaciju ukusa, JELO ZARADILO SVE DESETKE (VIDEO)

Jesenji TV program -

Majke i snajke su pri kraju treće edukativne nedelje, a u njoj će takmičarke uz Rašinu pomoć spremati jela iz zemalja šriom sveta.

Ovog puta su to Švajcarska, Jermenija, Maroko, Jamajka i Peru.

Ono što ovu nedelju razlikuje od prethodnih jeste to što nema ispadanja, a tim koji se najbolje pokaže će dobiti dodatno vreme za nabavku u polufinalu.

PORODICA JOVIČIĆ DANAS KUVA

Jovičići spremaju jelo poreklom sa Jamajke. Ljubinka i Marija će praviti škampe sa kokosom i sosom od manga. A pratnja će im biti njihov sin Dušan. Ljubinka i Marija spremaju jelo od kog su strepele sve majke i snajke. Pogledajte kako su se snašle u pripremi dalekog specijaliteta.

Majka i snajka se nisu spretno snašle u nabavci, pa su u brzini izostavile osam namirnica. Samim tim, svaka namirnica im je uskratila vreme za pripremu za dva minuta, pa su tako imale svega 44 minuta za pripremu.

ISTORIJAT I ZANILJIVOSTI JAMAJSKE KUHINJE

Kuhinja Jamajke predstavlja zanimljiv spoj afričkih, španskih, britanskih, indijskih i kineskih uticaja. To se očituje u raznolikosti ukusa, boja i aroma jela, koja su često začinjena pikantnim začinima. Jedno od najpoznatijih jela Jamajke je "jerk chicken", piletina začinjena ljutom smesom začina, koja se često poslužuje sa rižom i grahom. Takođe, popularna jela su i "ackee and saltfish" (vrsta ribe sa voćem ackee), kao i "curried goat" (kari sa jagnjetinom).

U jamajčanskoj kuhinji se često koriste i tropsko voće i povrće kao što su mango, papaja, avokado, banane i slatki krompir. Mnogi jamajčanski specijaliteti se pripremaju na roštilju ili uz upotrebu drvenog uglja, što daje poseban ukus jelima.

jamajka, zastava Jamajke
foto: Profimedia

Pored ukusne hrane, postoji i niz zanimljivih priča vezanih za jamajčansku kuhinju i tradiciju. Na primer, "jerk chicken" je nastao na Jamajci u 17. veku, kada su robovi koji su bili dovedeni sa zapadne obale Afrike, tražili način da sačuvaju meso. Oni su izmislili marinadu od ljutih začina i dimili meso na otvorenom plamenu, što je rezultiralo karakterističnim ukusom. Takođe, jedna od poznatih slatkiša sa Jamajke su "rum kuglice" koje se prave od keksa, ruma i kokosa, a veruje se da su ih pravile žene koje su radile u šećeranama.

Jamajka ima bogatu i zanimljivu kuhinju koja odražava njihovu istoriju i tradiciju. Jela su obično puna ukusa i začina, a priprema hrane često predstavlja poseban ritual i način povezivanja sa zajednicom.

Majke su naprosto bile oduševljenje, pa su jednoglasno ocenile jelo sa desetkom. Snajke nisu ništa manje iznenađene bile, pa su i one dale čistu desetku.

00:49

SVE ZANIMLJIVOSTI, ALI I NAČIN PRIPREME HRANE SA JAMAJKE! Obožavaćete ovu kombinaciju ukusa, JELO ZARADILO SVE DESETKE

Sin Dušan je uspeo da pogodi ko je napravio koje jelo i tako je osvojio dodatni bod, ali i dnevnu nagradu u iznosu od 10.000 dinara.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track