PRVI MOJ FILM BEZ PSOVKI: U bioskope stiže topla i vedra priča po hit knjizi, koja je ušla i u školsku LEKTIRU
Foto: Maja Medić

Raša Andrić

PRVI MOJ FILM BEZ PSOVKI: U bioskope stiže topla i vedra priča po hit knjizi, koja je ušla i u školsku LEKTIRU

Kultura -

U Kinoteci je predstavljeno specijalno izdanje romana "Leto kada sam naučila da letim" Jasminke Petrović (Kreativni centar), povodom premijere istoimenog filma u režiji Radivoja Raše Andrića.

Film stiže u bioskope od 16. februara u Beograd, sutradan ekipa je u Novom Sadu, pa u svim bioskopima širom Srbije. Andrić nam na veliko donosi toplu, vedru i duhovitu priču punu emocija sa najsunčanijeg mesta na Jadranu.

Radnja filma prati tinejdžerku Sofiju tokom naizgled dosadnog letovanja sa dve bake na Hvaru. Međutim, nova prijateljstva, zaljubljivanje, morske avanture, pretvoriće ovo leto na idiličnom ostrvu u raspust koji se pamti. Ova nežna letnja priča izmamiće neočekivane emocije među gledaocima svih generacija.

Leto kad sam naučila da letim
foto: Promo

"Leto kada sam naučila da letim" nije samo prvi film Raše Andrića nakon hitova "Kad porastem biću kengur", "Munje!" i "Tri palme za dve bitange i ribicu", sa kojima je stekao status kultnog reditelja, već je i pravo osveženje za publku jer na veliko platno donosi dinamičnu i duhovitu priču koja je pre svega namenjena mlađim generacijama.

Uloge tumače – Klara Hrvanović, Olga Odanović, Snježana Sinovčić, čuveni – Žarko Laušević i drugi, dok je muziku komponovao etno džez pijanista i klavijaturista Vasil Hadžimanov.

Andrić je pomalo u šali rekao da je želeo da snimi jedan ovakav film, kao način da se "opere" od svojih prethodnih hit ostvarenja gde je bilo dosta psovki, koje su gledaoci masovno citirali.

"Kada sam čitao scenario kao ponudu za film, bio sam uplašen, jer to nije moj fah. To vam je kao da date Džonu Vejnu da za promenu glumi Indijanca", rekao je svoje utiske Adrić.

Leto kad sam naučila da letim, Radivoje Raša Andrić, Raša Andrić
foto: ATAImages

Na promociji su prikazani duži inserti iz ovog filma, zvaničan trejler, kao i fotografija sa snimanja, koje se nalaze i u najnovijem izdanju romana.

Jasminka Petrović je ukratko predstavila put do stvaranja knjige, koja je kad je prvi put objavljena bila uvrštena u 100 najboljih knjiga za decu na svetu.

"Provodim često leta na Hvaru, gde sam upoznala mnogu decu i shvatila da ih zanima puno neobičnih tema, uglavnon o odrastanju. Ipak, ovo nije autobiografski roman", otkrila je nagrađivana spisateljica za decu i tinejdžere.

Leto kad sam naučila da letim, Jasminka Petrović
foto: ATAImages

Knjiga ''Leto kada sam naučila da letim'' je uvrštena u školsku lektiru. Na promociji su bili učenici osnovne škole "Drinka Pavlović" u Beograda, koja pohađa i glavna glumica Klara Hrvanović.

Leto kad sam naučila da letim, Klara Hrvanović
foto: ATAImages

Kurir.rs

Bonus video:

02:05

Poznati prošetali crvenim tepihom na premijeri filma Zlatni dečko

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track