FILMOVI KOJE MOŽETE POGLEDATI SAMO NA FESTU: Vredi videti ostvarenja nominovana za Oskara, kao i hitove iz Rusije i Rumunije
Foto: Promo

Poslastice

FILMOVI KOJE MOŽETE POGLEDATI SAMO NA FESTU: Vredi videti ostvarenja nominovana za Oskara, kao i hitove iz Rusije i Rumunije

Kultura -

Film "Banović Strahinja", koji je imao svetsku premijeru na festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio čak pet nagrada, otvoriće sutra uveče 50. Fest.

Film Banović Strahinja
foto: Promo

Organizatori su juče pustili u prodaju još 300 karata za neke projekcije, a pojedina ostvarenja možete pogledati samo do 6. marta, jer se neće prikazivati kasnije u bioskopima. Projekcije se organizuju u 12 sala u Beogradu, ali i Novom Sadu.

"Pica od sladića", film nominovan za nagradu Oskar za najbolju režiju, najbolji film i najbolji originalni scenario, koji je režirao Pol Tomas Anderson, a u kome igraju, između ostalih, Šon Pen, Tom Vejts, Bredli Kuper.

Fest
foto: Promo

"Dan majke", drama koja dolazi iz Velike Britanije, prikazana na festivalu u Kanu. Zapažene uloge tumače Olivija Kolman, Kolin Firt, Glenda Džekson. Rediteljka je Eva Hason. U ovom ostvarenju radnja se dešava u proleće 1924, kada mlada sobarica Džejn radi kod Nivensovih, para koji je izgubio sina na ratištima Prvog svetskog rata. Ona ima ljubavnu aferu sa Polom, sinom Nivensovih komšija, koji se vratio s fronta i ima snažan osećaj krivice preživelog.

"Plavi mesec", rumunski film koji je osvojio Zlatnu školjku za najbolji film na festivalu u San Sebastijanu, režirala ga je Alina Grigore. U ovom ostvarenju glavni lik je Irina, koja se bori da stekne visoko obrazovanje i da pobegne od svoje disfunkcionalne porodice. Dvosmisleno seksualno iskustvo će podstaći njenu nameru da se bori protiv nasilja u svojoj porodici.

Fest
foto: Promo

"Crvena raketa", komedija o životima na margini američkog društva. Reditelj, scenarista i montažer je Šon Bejker. Ovaj film je imao zapažena prikazivanja na festivalima u Kanu i San Sebastijanu, a bavi se porno-glumcem Mikijem, koji je propao u Los Anđelesu i odlučuje da se vrati u rodni gradić u Teksasu, ali tamo niko nije srećan što ga ponovo vidi.

Fest
foto: Promo

"Džokej", američka drama, ovenčan je nagradama na festivalima, među kojima su specijalno priznanje žirija za glumu (Klifton Kolins mlađi) na Sandens festivalu i Specijalno priznanje na festivalu u Cirihu. Klint Bentli je scenarista, reditelj i producent ovog ostvarenja. Film govori o iskusnom jahaču Džeksonu Silvi, koji je izdržao decenije trka na konjičkoj stazi, a zbog pogoršanja zdravlja suočava se s poslednjom sezonom u ovom sportu. Uz pomoć Rut i novog konja koji obećava, Džekson počinje da se priprema za poslednje prvenstvo u karijeri, razmišljajući o svom nasleđu.

Film iz Nemačke "Ispovest varalice Feliksa Krula" režirao je Detlev Buk, koji takođe potpisuje i scenario. Ovo je ekranizacija istoimenog romana Tomasa Mana. Radnja se odvija u Parizu početkom 20. veka. Feliks Krul je zgodan mladić koji ima izuzetan dar da se transformiše i prilagodi kako bi ostvario cilj da dosegne višu društvenu lestvicu. Dok radi u luksuznom hotelu, on se upliće u ljubavni trougao, u kojem spoznaje najveću priliku da napreduje.

Besa, Premijera serije, Milan Marić
foto: Stefan Stojanović

Ruski film Alekseja Germana mlađeg "Kućni pritvor" prikazan je na brojnim festivalima, među kojima su Kan i Karlovi Vari. U ovom ostvarenju univerzitetski profesor David kritikuje gradsku administraciju na društvenim mrežama. Umesto da se istraže gradonačelnikovi poslovi, David biva optužen za proneveru i stavljen u kućni pritvor. Međutim, on ostaje prkosan i neće da se izvini. Kako se suđenje približava, otvara se pitanje ima li nade da David dobije ovu bitku protiv Golijata. Germanov film stiže na Fest po drugi put, posle filma "Dovlatov", u kome je glumio naš Milan Marić.

Merima Isaković
foto: Marina Lopičić

Dokumentarni film "Oleg" otkriva neverovatnu životnu priču Olega Vidova, koji je rođen u komunističkoj Rusiji. Vidov je sa 25 godina postao jedan od najslavnijih glumaca SSSR. Međutim, nikakva slava nije mogla da ga spase od političkog sistema koji je pokušavao da kontroliše njegov život. Bio je na crnoj listi i prećeno mu je smrću, zbog čega je bio primoran da prebegne na Zapad. U ovom filmu pojavljuju se brojni poznati filmski stvaraoci iz Srbije, među kojima su Milena Dravić, Tanasije Uzunović, Merima Isaković i Veljko Bulajić.

Vredi pogledati i ostvarenja iz regiona "Zbornica", rediteljke Sonje Tarokić, i "Sestre", u režiji Dine Duma.

Fest
foto: Promo

Kurir.rs

Bonus video:

13:00

CECIN DEČKO ULOGU U FILMU DOBIO PREKO VEZE! Rediteljka ispričala kako je došlo do saradnje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track