BEND LIFT JE NOVA NADA SRPSKOG ROKENROLA: Pevač Aleksa ima slavnog oca, uzor mu je MILAN MLADENOVIĆ, a ovo je njegova PRIČA
Foto: Nemanja Nikolić

drugačiji

BEND LIFT JE NOVA NADA SRPSKOG ROKENROLA: Pevač Aleksa ima slavnog oca, uzor mu je MILAN MLADENOVIĆ, a ovo je njegova PRIČA

Kultura -

U vremenu kada se čini da mladima više ne pripada bunt, a samim tim ni rok, koji je oduvek važio za njegovog glavnog saveznika, Aleksa Vučković primer je da ipak nije sve baš tako. Već nekoliko godina stvara i peva u bendu Lift, koji se opet široj publici predstavio pesmom "Drama" na Pesmi za Evroviziju.

Aleksa sledeći put poznatog oca Vladana Vučkovića, a pažnju javnosti skrenuo je i svojim tetovažama na kojima su simboli benda EKV. Mladi muzičar osnovao je bend Lift, u kojem se s prijateljima sigurnim koracima penje ka vrhu, a prenosimo vam njegov razgovor za Kurir nakon prvog učešća na Beoviziji 2020. godine.

Kako ste se okupili?

- Svi smo iste generacije, družili smo se, a zajednički muzički afiniteti su nas dodatno povezali i aktivirali. Bubnjar Luka ponudio je nekoliko demo snimaka, koje smo uradili u modernim aranžmanima, i tako je kroz nekoliko singlova sa spotovima nastao i naš debi album "Prvi sprat".

Zašto ime Lift?

- Kratko je, lako se pamti, a svi smo se složili da sugeriše brz uspon ka vrhu.

Kako biste približili vašu muziku onima koji nisu još čuli za vas?

- Novinski naslov jednog teksta koji nas je predstavljao glasio je: "Mladi su, ali vole rok“. Ranije se podrazumevalo da rok i bunt pripadaju mladima. Sada je to kuriozitet. Svakako, naš izbor je autorska, moderna rok muzika, bez kompromisa.

PZE, Pesma za Evroviziju, Lift
foto: Nemanja Nikolić

Ko su vam uzori?

- Linkin park, Mjuz, Tventi uan pajlots... Od domaćih bendova definitivno EKV.

Vaša boja glasa podseća na vokal Milana Mladenovića.

- Milan je svakako imao mnogo uticaja na mene kao pevača.

Imali ste zapažen nastup na Beoviziji s pesmom "Samo mi kaži". Da li je to bio samo eksperiment ili želite da nastupate na Evroviziji?

- Gitarista Dimitrije i ja napisali smo pesmu, osetili da je hit i ušla je u konkurenciju, a zatim i u finale Beovizije. To je bila prilika da se najširoj publici predstavimo kao autori i izvođači. Nastupom smo potvrdili kvalitet i rešenost da budemo prisutni na muzičkoj sceni.

grupa Lift, Lift, Aleksa Vučković
foto: ATA images

Šta nedostaje domaćoj sceni i koje su vaše ambicije i planovi?

- Raznovrsna je i sadržajna. Dostupna je na klik na internetu i moguće da svako napravi svoj izbor. Naša ambicija je budemo izbor za što više slušalaca. Planiramo da uskoro održimo koncert, koji smo bili primorani da odložimo jer je bio zakazan na dan kada je uvedeno vanredno stanje. Radujemo se okončanju epidemije.

Da li ste pisali nove pesme tokom pandemije?

- One nastaju svakodnevno. Uprkos situaciji, pronašli smo inspiraciju za stvaranje. Uobičajeno je za kompozitore da su tokom stvaralačkog procesa izolovani u studiju ili u kući. U tom smislu izolacija nas nije ometala. Naprotiv, tokom vanrednog stanja objavili smo i novi spot.

Kada će novi album?

- Spreman je, trenutak objavljivanja zavisi od dogovora sa izdavačem.

Sledeći put oca Vladana Vučkovića
Sledeći put oca Vladana Vučkovićafoto: Zlatko Đorđević

Kurir.rs

Bonus video:

00:59

ČOVEK KOJI JE DOVEO EVROVIZIJU U SRBIJU! Vladimir Graić: Uragankama fali FAKTOR SREĆE da bi ostvarile svetsku karijeru!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track