KADA NIJE PISAO ROMANE, BIO JE LUDI AVANTURISTA I ALKOHOLIČAR: Kažu da je Hemingvej špijunirao za KGB i imao kodno ime Argo!
Foto: Profimedia

Kome verovati

KADA NIJE PISAO ROMANE, BIO JE LUDI AVANTURISTA I ALKOHOLIČAR: Kažu da je Hemingvej špijunirao za KGB i imao kodno ime Argo!

Kultura -

Sukob u Ukrajini doprineo je da se antiratne knjige opet čitaju bez daha. Na zapadu su veoma tražena njegova dela, a dokaz da su zaista za sva vremena, a posebno ova nesrećna, je i Nobelova nagrada koju je dobio za književnost.

Ernest Hemingvej
foto: Wikipedia

Na odluku Švedske akademije da se zbog izuzetnog doprinosa za čovečanstvo u oblasti književnosti Ernest Miler Hemingvej nagradi najprestižnijim planetarnim priznanjem „za njegovo majstorstvo u veštini naracije, koja je poslednji put prikazana u Starcu i moru, i za uticaj koji je izvršio na savremeni stil“ opet su reagovali „upućeni izvori“. Oni poručuju da omiljenog pisca treba odbaciti jer je bio špijun KGB-a!

Dobio je od Sovjeta kodno ime Argo, prema brodu iz grčke mitologije kojim je Jason tragao za zlatnim runom, ali...

Ernest Hemingvej, Gardijan
foto: Printscreen

Pisac sjajnih romana kao što su „Zbogom oružje“, „Za kim zvona zvone“ i „Starac i more“ kada nije stvarao klasike često je bio opisivan kao alkoholičar i ludi avanturista.

Vozio je sanitetsko vozilo tokom Prvog svetskog rata, radio kao novinar tokom Španskog građanskog rata, a postoje i svedočenja kako je američki pisac patrolirao kubanskom obalom u svom ribarskom čamcu, loveći nacističke podmornice. Preživeo je i dve avionske nesreće, dok je lovio krupnu divljač u istočnoj Africi...

Međutim, tvrde opet „upućeni izvori“, stvari su postale mračne kada se Hemingvej pridružio KGB-u, „ozloglašenoj sovjetskoj špijunskoj agenciji“, delom tajnoj policiji, delom obaveštajnoj organizaciji koja je negativne epitete stekla zatvarajući političke protivnike i ubijajući neprijatelje države.

špijun, 0313227146
foto: Profimedia

Prema knjigama poput „Špijuni: Uspon i pad KGB-a u Americi“ i „Pisac, mornar, vojnik, špijun“ situacija je bila obrnuta. Hemingvej se zapravo dobrovoljno javio da malo špijunira Sovjete! Tada je, kao čovek od palube, dobio kodno ime „Argo“, a ordinirao je u Londonu i u Havani.

Kome verujete?

Dok ne donesete odluku, treba da znate i ovo: Hemingvej je bio loš špijun. To tvrde i Rusi i Ameri, a prema zvaničnim dosijeima KGB-a, Argo nikada baćuškama i nije dostavljao nikakve političke informacije.

Kurir.rs/Grunge/B.M.

Bonus video:

00:51

Vodopad Hukou u proleće

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track