TRAUMATIČNO ISKUSTVO DEVOJČICE SA KOSOVA ZA VREME POGROMA: U bisokope stiže film Mrak koji je priča svakog od nas!
Foto: Yana Lozeva

POTRESNA PRIČA

TRAUMATIČNO ISKUSTVO DEVOJČICE SA KOSOVA ZA VREME POGROMA: U bisokope stiže film Mrak koji je priča svakog od nas!

Kultura -

O filmu "Mrak", ostvarenju srpsko-dansko-bugarsko-italijansko-grčke koprodukcije, dugo ne prestaje da se priča kako zbog glumačke ekipe koja je, kao i uvek, napravila fantastično umetničko delo, teko i zbog teške priče koja će zauvek ostati urezana u naša srca.

Ostvarenje reditelja Dušana Milića sutra, 17.3. biće premijerno prikazano u Cineplexx-u u Galeriji Beograd - Sala IMAX u 20:30 časova, a publika će imati prilike da se podseti jednog od najstrašnijeg datuma u novijoj istoriji Srbije.

Film Mrak
foto: Yana Lozeva

Naime, na godišnjicu pogroma sa Kosova i Metohije 2004. godine Slavko Štimac, Nikola Rakočević i Miona Ilov prikazaće nam kako su patili ljudi, koji su bili primorani da napuste domove, ostave svoju porodičnu istoriju i zaborave na svoje najlepše uspomene jer znaju da se u rodni kraj nikada neće vratiti.

Priča ispričana iz ugla devojčice Milice, koja nakon što su joj otac i ujak nestali, živi sa majkom i dedom u planinskim delovima Kosova, je priča koja se tiče svih nas jer gotovo da nema osobe koja nije na svojoj koži osetila tragediju Oluje, bombardovanja, rata u Bosni ili pogroma sa Kosova.

Film Mrak
foto: Promo

U talasu organizovanog albanskog nasilja 17. marta 2004. godine, ubijeno je 19 osoba, proterano više od četiri hiljade Srba i drugih nealbanaca, etnički je očišćeno šest gradova i devet sela, zapaljeno je i porušeno 39 crkava i manastira, 935 srpskih kuća i desetine društvenih objekata, zato se na ovaj datum valja prisetiti da se na teritoriji Kosova i Metohije i danas nalazi bezbroj srpskih manastira, domova koji stoje prazni čekajući neke bolje dane i istorije junaka o kojima peva jedana od najboljih volaka Srbije, Danica Crnogorčević.

Film "Mrak" Dušana Milića osvojio je nagradu publike na 33. Filmskom festivalu u Trstu, gde je ujedno imao i svetsku premijeru. U glavnim ulogama su Slavko Štimac (deda Milutin), danska zvezda srpskog porekla Danica Ćurčić (ćerka Vukica), Miona Ilov (Milica), Nikola Rakočević (sveštenik Dositej), Andrea Boska (italijanski vojnik Mauricio). U filmu igraju i tri italijanska glumca, a našoj publici najpoznatije ime je Flavio Parenti.

Film Mrak
foto: Yana Lozeva

Direktor fotografije je Kiril Prodanov iz Bugarske, scenograf Milenko Jeremić iz Srbije, montažer Jorgos Mavrosparidis iz Grčke, montažer zvuka Kristian Ajdnes Andersen iz Danske, snimatelj zvuka Frančesko Morosini. Producentkinja filma je Snežana van Houvelingen, a na "Mraku" su sarađivale filmske kuće "Film deluks internešenel", "Dis end dat prodakšens", "Fajerflaj prodakšens", "Spejs rokit nejšen", "A lab", "RFF internešenel" i "GRAAL films". Nastanak filma podržali su Filmski centar Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Eurimaž i drugi.

(Kurir.rs/A.G.)

Bonus video:

06:54

OVO NIKO NIJE ZNAO DO SADA! Kristijan otkrio kako je film VIDIMO SE U ČITULJI dobio naziv! TAJNA ISPLIVALA POSLE 30 GODINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track