KNJIGE KOJE VREDI PROČITATI: Romani Radisava Milića prodiru duboko u ljudsku dušu! (VIDEO)
Foto: Privatna arhiva

Promocija "Kiša i mleko" i "U krugu"

KNJIGE KOJE VREDI PROČITATI: Romani Radisava Milića prodiru duboko u ljudsku dušu! (VIDEO)

Kultura -

U okviru ciklusa "Sredom kod Bojića" u beogradskoj biblioteci "Milutin Bojić" održana je promocija i razgovor o dva poslednja romana Radisava Milića "Kiša i mleko" i "U krugu", koji su odmah po objavljivanju privukli veliku pažnju javnosti.

Tribina je bila idealna prilika da se produbi interakcija sa čitalačkom publikom i da autor predoči način kojim sagledavanje sveta reflektuje na stranice svojih dela.

Radisav Milić
foto: Privatna arhiva

- U poplavi romansiranih biografija i drugih lakih knjiga na našem pa i svetskom tržištu, pojavljuje se 2017. roman Radisava Milića "Kiša i mleko" koji ima sasvim drugačije natrojenje da kroz predstavljanje sudbine jedne istorijske ličnosti, toliko važne u svetskoj književnosti, zbori o smislu poetskog stvaranja danas. Glavni junak pomenutog romana je Sergej Jesenjin. No, ako bi neko očekivao da se kroz ovo štivo upozna sa činjenicama iz pesnikovog života, to bi mu izneverilo očekivanja - kazao je, između ostalog, Rastko Jevtović, moderator ovog književnog događaja, profesor srpskog jezika i književnosti u Petoj beogradskoj gimnaziji i član Udruženja književnika Srbije:

Radisav Milić
foto: Privatna arhiva

- Kroz projekciju Jesenjinove samosvesti stiže se i do subjektivizovanog promišljanja sudbine jednog naroda, njegovog mentaliteta u posebnom vremenu. Asocijacije na jedan drugi narod i vreme se sami nameću. Pojavljivanje Sergeja Jesenjina u svojstvu pripovedača u prvom licu ozbiljan je izazov za stvaraoca, što je Radisav Milić vešto iskoristio.

Jevtović je govorio i o drugom romanu apostrofirajući da je odnos prema smrti ali i životu iz perspektive njegovog kraja jedna je od glavnih tema romana "U krugu" izdatog 2020. godine.

- Za razliku od pređašnjeg romana u ovom se autor ne poigrava romaneskom strukturom već je postojano održava, pa je u tom smislu ovo delo čisti predstavnik ovog žanra. Kompozicija je majstorski postavljena tako da se na samom kraju dela otkriva tajna porodičnog prokletstva dostojna jedne antičke tragedije - istakao je Jevtović, koji je sa Milićem uz muzičku pratnju maestra Gorana Zafirovskog čitao odlomke iz obe knjige.

Radisav Milić
foto: Privatna arhiva

Radisav Milić je opisao koliko značaja po njega imaju ova dva romana.

- Drago mi je da imam priliku da govorim o ovim dvema knjigama koje su se kao srećna okolnost pojavile u mom životu kao plod razmišljanja i dugog rada. Posebno tu mislim na roman "Kiša i mleko". Ali u jednom jako nesrećnom trenutku u samoj eksploziji koronavirusa pojavio se roman "U krugu" tako da nije doživeo ono što, čini mi se, da zaslužuje u smislu pažnje javnosti. Ovim nekako počinjemo rehabilitaciju te knjige i pokušaj da ljude upoznam sa njome. Čini mi se da zaslužuje pažnju, da zaslužuje čitanje - podvukao je Milić, a potom se osvrnuo na roman "Kiša i mleko":

Radisav Milić
foto: Privatna arhiva

Radisav Milić

Dobitnik brojnih priznanja i nagrada

Radisav Milić je završio Filološki fakultet i apsolvirao na Teološkom fakultetu. Direktor je Šeste beogradske gimnazije.

Objavio je sedam knjiga poetske i prozne sadržine i veliki broj eseja i književnih kritika. Njegova dela su "Reč o rečima", "Sejač reč seje", "Milovanje ožiljaka", "Družina pokvarene slavine", "Čarobnjak iz Sumrakovca", "Kad su se drugi put razveli moji roditelji", "Kiša i mleko" i "U krugu".

Dvostruki je dobitnik nagrade "Smederevski Orfej" Međunarodnog festivala poezije "Smederevska pesnička jesen" 1996. i 1999. godine.

Nagrađen je nagradom časopisa "Sedmica" za zbirku pesama "Sejač reč seje" (nagrada za najbolju knjigu između dva Međunarodna festivala poezije "Smederevska pesnička jesen" u 2002. godini.

Dobitnik je jugoslovenske nagrade za poeziju "Prva knjiga" za najbolji rukopis prve knjige u 1997. godini koju dodeljuje Književna omladina Valjeva.

Nagrađen je za rukopis romana "Kiša i mleko" na konkursu "Zlatna sova" (nagrada za najbolji neobjavljeni roman, 3. nagrada 2017.) Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, Istočno Sarajevo.

Nagrađen je za roman "Kad su se drugi put razveli moji roditelji" u akciji Izdavačke kuće Klet "Čitalački maraton".

Nagrađen je za rukopis romana "U krugu" na konkursu "Zlatna sova" (književna nagrada za najbolji neobjavljeni roman, 1. nagrada 2020) Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, Istočno Sarajevo.

Radisav Milić
foto: Privatna arhiva

- Mi pisci napišemo dosta knjiga, ali postoji jedna knjiga koja je "naša", kojom počnemo i završavamo i u čijim se koricama se nalazi možda ne vaš život u formalnom smislu ali se nalazi ono što mi zapravo jesmo. To je roman "Kiša i mleko". Koliko god knjiga da napišem, sasvim izvesno je da se ono što osećam prema ljudima oko mene, ono što osećam o životu i ono što mislim o život nalazi u ovoj knjizi. To je roman sa mnogo tema i svako će u njemu naći nešto drugo i o njemu imati drugačiji sud.

Šta je još rečeno na tribini i s kakvim emocijama je publika pratila promociju možete saznati na Jutjub kanalu biblioteke.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track