ODBIJAJU DA PRIKAŽU PRIČU O POGROMU SRBA NA KOSOVU! Reditelj: Ni Kan, ni Veneciju, ni Berlin ne zanima ISTINA
Foto: Yana Lozeva

TUŽNO

ODBIJAJU DA PRIKAŽU PRIČU O POGROMU SRBA NA KOSOVU! Reditelj: Ni Kan, ni Veneciju, ni Berlin ne zanima ISTINA

Kultura -

Dom kulture Gračanica organizovao je projekcije filma "Mrak" reditelja i scenariste Dušana Milića na Kosovu i Metohiji.

Film Mrak
foto: Ana Paunković

Posle beogradske i gračaničke premijere 17. marta, juče je organizovana još jedna projekcija u Gračanici sa početkom u 17 časova, kao i turneja u Šilovu (Kulturno prosvetni centar "Božidar Mitrović") u 19 časova i u Ranilugu (Dom kulture "Radomir Popović") u 21 čas.

Radnja filma smeštena je u vreme martovskog Pogroma na Kosovu i Metohiji. U planinskim zabitima Kosova, na imanju okruženom gustom šumom, živi Milica sa majkom Vukicom i dedom Milutinom. Svaku noć porodica se povlači u zabarakadiranu kuću, prestravljeni terorom koji dolazi iz šume. Da li je taj užas opkoljene kuće odjek nedavno završenog rata ili samo njihova mašta, kako ih opominju zvaničnici KFOR-a? Nema materijalnih dokaza da se nešto loše događa, ali svake naredne noći njihov strah raste…

Film Mrak, Dušan Milić
foto: Ana Paunković

Na Zapadu su odbili da prikažu film "Mrak", koji govori o pogromu Srba na Kosovu i Metohiji 17. marta 2004. godine, otkriva reditelj Dušan Milić nakon projekcije u Beogradu.

"Svoja prva dva filma, "Jagodu u supermarketu" i "Guču" bez problema sam prikazao na Berlinskom filmskom festivalu. Ne znam u čemu je sada problem. Dan pošto sam prijavio film, odgovorili su mi da nisu zainteresovani i to mi je veoma sumnjivo. Obično im treba dva-tri meseca da pogledaju i analiziraju film kako bi odlučili da li da ga uvrste u program. Siguran sam da su automatski odbili "Mrak" zbog teme kojom se bavi. Brojni festivali iz Evrope odbili su da prikažu film "Mrak"! Pokušali smo da dođemo do Kana, Venecije i Berlina, ali ih ne zanima istina o onome što se svih ovih godina dešava na Kosmetu - izjavio je reditelj ovog ostvarenja, koje je imalo premijeru u četvrtak uveče u Beogradu i Gračanici, tačno 18 godina od terorističkog napada na Srbe.

Film Mrak
foto: Ana Paunković

Izjava reditelja izazvala je burne reakcije preko društvenih mreža.

"Sprske žrtve za njih nisu vredne pomena", samo je jedna od komentara.

Film možete pogledati u svim bioskopima.

Kurir.rs

Bonus video:

03:43

NEPRIJATELJ JE UVEK U NAMA! Veliki intervju SLAVKA ŠTIMCA o novoj ulozi i MAGIJI: SUJEVERJE je glupost! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track