NOVA KNJIGA GORANA VESIĆA SA 60 PRIČA O BEOGRADU: Nemam ambicije da budem književnik, već da sačuvam neke ljude od zaborava
Foto: Ana Paunković

promocija u skadarliji

NOVA KNJIGA GORANA VESIĆA SA 60 PRIČA O BEOGRADU: Nemam ambicije da budem književnik, već da sačuvam neke ljude od zaborava

Kultura -

Drugi deo "Knjige o Beogradu" zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića stigao je pred čitaoce.

Autor donosi 60 novih priča iz bogate istorije srpske prestonice, a među njegovim junacima su i Gavrilo Princip i Milunka Savić.

Novo izdanje objavio je "Prometej" iz Novog Sada, a predstavljeno je juče u Skadarliji, kako je rekao Vesić, kao simbolu i duhu našeg glavnog grada.

Goran Vesić, Promocija Knjige
foto: Ana Paunković

Prisutnima se prvo obradio profesor Pravnog fakulteta u penziji Žika Bujuklić.

- O Beogradu ima toliko knjiga. Međutim, Goran je uspeo da izvuče mnoge lepe priče, pa sam, kao neko ko je profesor, mogao iz nje nešto da naučim - rekao je Bujukčić.

Goran Vesić, Promocija Knjige
foto: Ana Paunković

Goran Vesić je rekao da nas tek čeka prava promocija.

- Bez ilustracija Nebojše Đuranovića delo ne bi bilo potpuno. I njegovo ime treba da stoji na koricama kao i moje. Žika mi je predavao nacionalnu istoriju i bez njega ne bi bilo ove knjige - kazao je Vesić.

On je otkrio da su ga na juriš u književnost nagovorili pokojni Milovan Vitezović i Bratislav Petković.

- Preživeo sam i paljenje svoje knjige. Pričali su da te moje kolumne piše neko drugu. Štampali smo je u 35.000 primeraka i to je pobeda Beograda. Želim da sačuvam neke ljude od zaborava. Nemam ja ambicije da budem književnik. Za nekog je Beograd mesto u kome živi, a za mene je strast. Trudiću se da nastavim da pišem - ispričao je Vesić.

Goran Vesić, Promocija Knjige
foto: Ana Paunković

Pred čitaoce stižu zanimljive priče o životu Beograđana, ali onih koji su došli u glavni grad nekada Jugoslavije, a danas Srbije.

- U knjizi će se naći i priča o životu Gavrila Principa za vreme njegovog boravka u Beogradu, kao i o životu Čika Jove Zmaja. Saznaćete kako je Ivo Andrić na dodeli Nobelove nagrade za književnost upoznao svet sa srpskom koračnicom "Marš na Drinu" i kako je Tito to prihvatio. Naravno, tu je i priča o dve njegove sahrane - poručio je Vesić.

Goran Vesić, Promocija knjige
foto: Ana Paunković

Pored autora, na promociji su uzeli reč i glumac Lazar Ristovski, koji je pročitao odlomak "Ana Pavlova u Beogradu", i Svetislav Bule Goncić, koji je govorio o Milunki Savić.

1 / 29 Foto: Ana Paunković

Kurir.rs

Bonus video:

00:59

REKONSTRUKCIJA DOMA KULTURE U BRESTOVIKU: Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić obišao radove

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track