BIR FEST SPAŠEN: Svi dugovi muzičarima biće isplaćeni, a 62 izvođača dobiće novac
Foto: ATA images

festival rok muzike

BIR FEST SPAŠEN: Svi dugovi muzičarima biće isplaćeni, a 62 izvođača dobiće novac

Kultura -

Prestižni festival rok muzike Belgrejd bir fest u proteklom periodu je bio u centru skandala nakon što je veliki broj učesnika, koji su nastupili u avgustu 2021, izašao u javnost 24. marta sa zajedničkim saopštenjem u kojem su naveli da festival do danas nije isplatio ugovorom dogovorene honorare za nastupe.

Organizator prošlogodišnjeg festivala Beogradska kulturna mreža zbog finansijskih problema većinskog vlasnika nije isplatio honorare 62 učesnika, a kako navodi osnivač i direktor korporacije "Skaj mjuzik" Milenko Škarić u pitanju je iznos od šest miliona dinara.

Skaj Mjuzik, Milenko Škarić
foto: ATA images

- Ovo je šesta najmnogoljudnija manifestacija na svetu sa tradicijom od 20 godina, bio bi veliki poraz da takva manifestacija nestane i to na ovako ružan način, ne isplativši honorare 62 benda. Želim da naglasim da "Skaj mjuzik" nije organizator prošlogodišnjeg festivala, već da je samo dostavio opremu i pružio tehničku podršku. Korporacija "Skaj mjuzik" bila je manjinski suvlasnik BKM. Međutim, nekoliko meseci pred sam festival smo prodali akcije, zbog neslaganja s vlasničkom strukturom. Ostali smo najveći pojedinačni poverilac Beogradske kulturne mreže, sa dugom od 55 miliona dinara i najzainteresovaniji da održimo brend kako bismo povratili svoja dugovanja u narednom periodu. Dogovor sa izvođačima o isplati dugovanja nismo postigli, javno ih pozivamo da nam se obrate preko svojih menadžera ili direktno i sa svakim od njih ćemo napraviti dogovor da im se honorari isplate u celosti - objasnio je osnivač korporacije "Skaj mjuzik .

Bir Fest
foto: Zorana Jevtić

Kako navodi Škarić, oni nisu u zakonskoj obavezi da nadoknade neisplaćene honorare izvođača, već je to njihova dobra volja kako bi se održao ugled festivala.

- Nismo kupili BKM, već smo napravili ugovor o preuzimanju brenda, a ne festivala u potpunosti i zbog toga nismo pravno u obavezi da isplatimo zaostale honorare, već to radimo kako bismo muzičarima isplatili zarađeno u ovim teškim vremenima. Žao mi je što su morali medijski da se bore za svoja prava i želimo da rešimo ovaj problem u potpunosti - ističe Škarić.

Bir fest, Skaj Mjuzik
foto: ATA images

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će kroz dugoročan ugovor glavni grad stati uz manifestaciju.

- Bir fest je od velikog značaja za turizam našeg grada, napominjem da grad nikada nije bio organizator istog, niti će biti ubuduće, ali će nastaviti da podržava ovaj projekat. Dugoročnim ugovorom ćemo kao grad stati uz projekat i obavezati se da ćemo ga podržavati kako bi organizatorima obezbedili sigurnost.

Iz "Skaj mjuzika" navode da će se festival održati i ove godine u periodu od 18. do 21. avgusta, nakon čega će se održati i manifestacija Mjuzik vik.

Kurir.rs/ A. S.

Bonus video:

01:42

Promocija knjige Gorana Vesica u restoranu Mali Vrabac

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track