RADA ĐURIČIN IMA SINA ZA PONOS: On je najtraženiji SRPSKI SNIMATELJ U HOLIVUDU, a preživeo je u SAD zahvaljujući jednom GLUMCU
Foto: Damir Dervišagić

Krv nije voda

RADA ĐURIČIN IMA SINA ZA PONOS: On je najtraženiji SRPSKI SNIMATELJ U HOLIVUDU, a preživeo je u SAD zahvaljujući jednom GLUMCU

Kultura -

Rada Đuričin svojim ulogama obeležila je domaću pozorišnu scenu, ali i kinematografiju.

Više od pet decenija bila u srećnom braku sa suprugom Dragoslavom Popovićem, pionir srpske nuklearne fizike. Njihov sin jedinac Radan, što je manje poznato javnosti poznati filmski snimatelj koji je radio na ostvarenjima poput "Crnog bombardera", "Balkanskih pravila" i "Sjaja u očima", od sredine devedesetih godina živi i radi u Los Anđelesu, gde je upozano suprugu Draganu i dobio dvoje dece.

Radan Popović
foto: Damir Dervišagić

Otišao je u Ameriku na dve nedelje, a ostao 30 godina. Ovako bi mogao da se opiše u jednoj rečenici život direktora fotografije Radana Popovića, Danas, on je omiljeni saradnik oskarovca Aleksandra Pejna, a u domovinu se vratio da bi slikao seriju "Tajkun", ali i drugu sezonu "Bese".

foto: Firefly

U Americi prvih godina bio mu je cimer Dragan Bjelogrlić.

"Završili smo tada snimanje "Crnog bombardera", a s njim je u Holivud došao i Darko Bajić. Svi su bili kod mene na gajbi. Odlučili smo da napravimo kopije filma i prebacimo ih na VHS kasete. Odlučili smo da prodajemo te kasete po crkvama ne bismo li nekako preživeli. Išlo je dosta traljavo i nismo mogli od tog da živimo. Bjela zna s ljudima, a ispostavilo se da je dobar i za kockarskim stolom. Kad smo otišli u Las Vegas da u našoj crkvi prodajemo kasete, to je bilo strašno iskustvo i onda smo otišli u kazino. Bjela se pokazao dobrim za rulet stolom, toliko dobrim da je menadžer kazina poslao ključ od sobe na račun kuće. Izvukao nas je. Mi ne bismo s prodajom kaseta uspeli da preživimo", ispričao je za Kurir Popović tokom predstavljanja serije "Tajkun".

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Radan je glumce zavole zbog majke Rade, a najviše je o poslu naučio od njenog kolege Ace Berčeka:

"Da ne volim glumce, bilo bi skandalozno. Odrastao sam u bifeu JDP. Oduvek se trudim da im ugodim. Možda se s tim ne bi složila Anica Dobra, koja mi je jednom prilikom rekla da sam se vežbao na njoj. Trudio sam se da je u "Crnom bombarderu“ slikam što sam lepše znao i siguran sam da to nije rekla u lošem smislu, već iz ljubavi. Nema dobrog kadra bez glumca. Naravno, sve potiče od scenarija".

Aleksandar Berček
foto: Marina Lopičić

Pored Berčeka puno mu je pomogao i Petar Božović i pokojna Sonja Savić.

"Među glumicama od Sonje, a na prvom mestu od glumaca je Aleksandar Berček, a na drugom Petar Božović. Oni sve znaju o film mejkingu. Prošle godine sam snimao seriju "Žmurke". Berček je u jednom trenutku legao pored mene i rekao mi da snimam iz drugog ugla. Postoji momenat kad glumac uđe u lik i vidiš kad je spreman... On neće to ponoviti dva puta", ispričao je Popović.

Kurir.rs / Ljubomir Radanov

Bonus video:

09:21

NE ZANIMA ME POPULARNOST! Popularna glumica čezne za izazovom: TEK ME ČEKA ŽIVOTNA ULOGA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja