ČETNIK PONOVO DELI SRBIJU! Misterija Kalabićevih poslednjih dana: IZDAJA DRAŽE, DAVLJENJE U BIOSKOPU, BEKSTVO U ČILE
Foto: Promo

film Opkoljeni

ČETNIK PONOVO DELI SRBIJU! Misterija Kalabićevih poslednjih dana: IZDAJA DRAŽE, DAVLJENJE U BIOSKOPU, BEKSTVO U ČILE

Kultura -

U domaće bioskope danas stiže prvi igrani četnički film "Opkoljeni", scenariste i reditelja Miloslava Samardžića, koji je i pre prvog prikazivanja podigao veliku prašinu u javnosti. Glavni junak priče je Nikola Kalabić, a radnja je smeštena u Srbiju u jesen 1942. godine.

- Brojne esesovske jedinice pretresaju teren u potrazi za četnicima. Četnici primenjuju gerilsku taktiku: rasturaju se u manje formacije i odlaze dublje u planine. Međutim, uz pomoć jednog izdajnika odred od 200 esesovaca saznaje gde se nalazi poručnik Nikola Kalabić, komandant Gorske kraljeve garde, sa još trojicom četnika. Kreće potera i četnici su opkoljeni. Nedićeva Specijalna policija odvodi deo Kalabićeve porodice u logor, dok im njegov 12-godišnji sin, kao i supruga beže. Da li će pojačanje Kalabiću stići na vreme? Da li postoji izlaz kada 200 vojnika opkoli njih četvoricu? Kako sačuvati prisebnost u takvoj situaciji?, zaplet je ove priče.

film Opkoljeni, Nikola Kalabić
foto: Vanja Panić

O Nikoli Kalabiću postoje brojne kontroverze, koje istorija ni dan-danas nije u potpunosti objasnila. Najveću enigmu predstavlja to da li je izdao Dražu. Prema jednoj teoriji, Kalabića je 1946. Ozna namamila u Beograd da bi pomogao u hapšenju Mihailovića. Prema drugoj verziji, koju je u procesu rehabilitacije sud i prihvatio, Kalabić nije mogao da izda Dražu jer je ubijen 19. januara, dva meseca pre hapšenja Đenerala, u jednoj pećini u blizini Valjeva. Aleksandar Ranković je u jednom intervjuu 1947. rekao da su komunisti ispunili obećanje i oprostili mu grehe zbog uloge u hvatanju Mihailovića, pa je Kalabiću promenjen identitet, ali Udba ga je ipak ubila jer se propio i progovorio. Bilo je i priča da je zadavljen u beogradskom bioskopu "Odeon" dok je gledao partizanski film, a bilo je i navoda da je viđen u Čileu.

Mural, Draža Mihailović
foto: Stefan Stojanović

NIKOLA KALABIĆ (1906-1946)

- Rođen je u mestu Podnovlje kod Doboja

- Bio je načelnik katastarske uprave u Valjevu i rezervni inženjerski poručnik u Kraljevini Jugoslaviji

- 1941. na Bukulji se pridružio četnicima Koste Pećanca, ali ubrzo ga napušta zbog saradnje s Milanom Nedićem

- U leto 1941. priključuje se Draži Mihailoviću i postaje komandant Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u otadžbini

- Prema nekim podacima, bio je blizak Nemcima, navodilo se da je kažnjavao smrću pripadnike svog korpusa koji su ih napadali

- Zvanično je proglašen mrtvim tek 2011. godine

Nikola Kalabić, Rehabilitovan, Rehabilitacija, Draža Mihailović
foto: Privatna Arhiva

Kurir.rs

Bonus video:

03:27

REKLA SAM IM ŠTA RADITE TO, BACILI SU I SUZAVAC: Anita Bunčić Četnik o incidentu u Galeriji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track