POLA VEKA POZORIŠTA PINOKIO: Dokumentarac koji otkriva sve tajne pravljenja lutkarske predstave
Foto: Pozorište Pinokio

Premijera u kinoteci

POLA VEKA POZORIŠTA PINOKIO: Dokumentarac koji otkriva sve tajne pravljenja lutkarske predstave

Kultura -

U okviru proslave jubileja koji obeležava najveće lutkarsko pozorište u Srbiji, a kao deo programa manifestacije Dani Beograda, 18. aprila u Muzeju Jugoslovenske kinoteke premijerno će biti prikazan dokumentarni film o radu Pozorišta lutaka "Pinokio" u poslednjih 50 godina, pod nazivom "Pola veka igre", autora Vojislava Savića.

Kako navodi kreator, publika će imati priliku da prođe kroz sve procese pravljenja predstava jedne od najznačajnijih dečjih kulturnih institucija na prostoru naše zemlje i otkriti šta je iza kutije.

- Film je sniman u periodu od oktobra prošle godine do kraja marta. Pokušao sam da obuhvatim istoriju, sam rad na predstavama, način na koji se razvijalo pozorište i lutkarstvo kao umetnost. Tokom snimanja napravljeno je preko 50 intervjua, u kojima su učestvovali osnivači i glumci koji su stvarali prve predstave, zatim glumci, reditelji, kompozitori, novinari, bivši i sadašnji članovi ansambla. Deo filma koji se bavi i stvarima iza kulisa, s ljudima koji su značajni za Pozorište, a čiji se rad ne vidi na sceni, publici će otkriti sve delove procesa stvaranja magije - izjavio je Savić za Kurir.

Vojislav Savić
foto: Jelena Paligorić

"Pinokio" je jedini lutkarski teatar u našoj zemlji, a osnovao ga je Živomir Joković davne 1972. godine kao putujuće pozorište, sledeće sezone dobilo je stalno sedište u Zemunu pod današnjim imenom, a prva predstava, "Dogodilo se u Lutkovu", gostovala je i u Nemačkoj, gde je i danas uvrštena u redovni repertoar.

Za proteklih pola veka postojanja izvedeno je više od 200 premijera, obišli su mnoge zemlje sveta, a na Kubi su gostovali čak dva puta i pobedili na tamošnjem festivalu. Na put vode male, mobilne predstave, kao što je "Princeza na zrnu graška", koja se izvodi u drvenoj kutiji, sa samo dva glumca.

Kurir.rs

Bonus video:

00:56

Inostrani horor film snimljen na brojnim lokacijama u Srbiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track