BILA JE TO VELIKA I PRAVA GREŠNA LJUBAV: Evo ko je bila Jelena, žena koje nema koju je decenijama TAJNO OBOŽAVAO Ivo Andrić!
Foto: Privatna Arhiva

JAKO SU SE VOLELI

BILA JE TO VELIKA I PRAVA GREŠNA LJUBAV: Evo ko je bila Jelena, žena koje nema koju je decenijama TAJNO OBOŽAVAO Ivo Andrić!

Kultura -

Naš jedini nobelovac, Ivo Andrić, ostao je upamćen po svojim neverovatnim književnim delima i jasnom shvatanju sveta baš onakvog kakv jeste, ali ne po defileu žena koji je imao oko sebe.

Naime, pisac nikada nije bio okrenut lakim uživanjima i brzim aferama. Bio je romantik i kroz život ostao je posvećen jednoj ljubavi o kojoj se danas dosta zna.

Ivo Andrić
foto: Profimedia

Andrić joj je godinama posvećivao priče i nežne reči, a svaka od njih završila se potpisom “tvoj Mandarin, koji te nežno grli”. Danas se zna da je "Jelena, žena koje nema" u stvari Milica Babić, koju je upoznao preko njenog muža Nenada Jovanovića koji je, kao i Andrić, preuzeo diplomatsku dužnost u Berlinu.

Milica Babić rođena 2. septembra 1909. godine, od malena je bila talentivana za crtanje, a posle mature otac Stevan poslao ju je u Beč, ne bi li tamo usavršila svoj talenat. Kada se 1931. godine vratila u beograd postala je kostimograf u Narodnom pozorištu, a ubrzo je dobila i status predavača u tek osnovanoj Glumačkoj školi Narodnog pozorišta.

Udala se za Nenada, novinara i prevodioca, a 1939. godine, preselili su se u Berlin, gde je Milica postala modni dopisnik Politike. Nenad je veliki deo proveo u logoru Dahau, ali ne pre nego što je upoznao Andrića sa svojom suprugom.

Dok je gradila karijeru, lepa Milica, kako su o njoj govorili, bila je Nenadova supruga. I tako je bilo do njegove smrti, 1957. godine. Za sve to vreme, Milica je bila Andrićeva inspiracija i ljubav. Pisao je da drugi čitaju: “Znam da se svuda i svagda može javiti Jelena, žena koje nema. Samo da ne prestanem da je iščekujem!” Nije prestao.

- Sve je počelo u predvečerje rata, kada su Ivo i Nenad Jovanović preuzeli diplomatsku dužnost u Berlinu. Starom i usamljenom momku, ambasadoru Andriću, sve je više prijalo društvo Jovanovića, zapravo Milice, pa je prijateljstvo vremenom prešlo u grešnu ljubav - navodi Zorica, autorka knjige “Jelena u životu i delu I. Andrića”, Dragoljub Vlatković piše da je to od samog početka velika i prava grešna ljubav i citira zapis našeg nobelovca:

- Često mi se čini da sam gori i slabiji od poslednjeg među ljudima.

Posle Nenadove smrti, Milica nije mogla da izdrži samoću, a već 27. decembra 1958. godine udala se za našeg nobelovca u opštini Stari grad pred svedocima Aleksandrom i Julijanom Vučo. Veo tajne je skinut sa njihove priče. Narednu deceniju voleli su se sasvim javno, nadoknađujući trenutke u kojima im je to bilo uskraćeno. Odmarali su u domu u Herceg Novom, kada je 24. marta 1968. godine Milica imala srčani napad i umrla. Prva naša školovana kostimografkinja i jedina supruga našeg jedinog nobelovca, sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom Beogradu. Tamo će sedam godina kasnije biti položena urna Ive Andrića.

(Kurir.rs/A.G.)

Bonus video:

12:37

MAJKE GLEDALE KAKO IM VODE SINOVE Pisac otkrio stravične ispovesti rodbine otetih Srba SLUŠAO SAM UŽASE O ODLASKU U ŽUTU KUĆU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track