NOVICA NIKIĆ SE NIKAD NIJE POPEO NA SCENU, ALI UŠAO JE U LEGENDU ATELJEA 212: Čuveni konobar u bifeu pozorišta ispraćen u PENZIJU
Foto: Dragana Udovičić

Lepo

NOVICA NIKIĆ SE NIKAD NIJE POPEO NA SCENU, ALI UŠAO JE U LEGENDU ATELJEA 212: Čuveni konobar u bifeu pozorišta ispraćen u PENZIJU

Kultura -

Bifeom Ateljea 212 u istoriji dugoj skoro pola veka prodefilovale su neke od najvećih legendi naše glumačke scene. U dve prostorije, ne veće od 20 kvadrata, nastale su mnoge anegdote, koje se i danas prepričavaju. Bife je jedini preživeo i veliku rekonstrukciju 1988, dve godine je bio zatvoren zbog korone, a od sredine sedamdesetih godina prošlog veka do pre nekoliko dana vodio ga Novica Nikić.

Čuveni ugostitelj ispraćen je nakon 45 godina radnog staža u zasluženu penziju, a od svog kolektiva na poklon je dobio Ateljeov srebrnjak i svoj portret, koji je uradio slikar Ljuba.

Novica Nikić
foto: promo Atelje 212

- Novica Nikić je jedan od legendarnih ljudi Ateljea 212, iako se nije peo na njegovu scenu. Bio je toliko neophodan svima nama u tom pozorištu. Inteligentan, dovitljiv, vredan, majstorski je vodio čuveni bife svih ovih godina. Govorili smo: "Opet Novičini čuveni kanapei... već nam izlaze na uši."Ali smo ih ipak iznova tamanili - kaže za Kurir Gorica Popović.

Gorica Popović
foto: Ana Paunković

Novica je pre Ateljea 212 držao bife u Narodnom pozorištu i u Radio-Beogradu.

- Za 45 godina promenilo se mnogo toga. Nestao je duvanski dim i stigli su mobilni - govorio je ugostitelj za Kurir.

Novica Nikić
foto: promo Atelje 212

U kafanu su dolazili ne samo glumci već i pisci i umetnici.

- Borislav Pekić, Brana Crnčević, Mihiz, Zoran Radmilović, Bata Stojković i mnogi drugi. Nije vam bila potrebna legitimacija za ulazak, ali svako je znao svoje mesto. Provoda nije bilo bez Tozovca. Mnogo dobrih glumaca nije se zadržalo u Ateljeu 212 i bifeu, poput Lazara Ristovskog ili Nikole Koje - iskren je Nikić.

Naš sagovornik od upravnika najviše je voleo bivšeg muža Svetlane Cece Bojković.

- Muci Draškić više vremena proveo je u bifeu nego svojoj kancelariji. I nakon odlaska u penziju i na fakultet dolazio je svakog dana u 10 sati i uveče u 19 sati. Uspeo je nekoliko puta da nađe glumce i da se ne otkaže predstava bez mobilnog. Igralo se "Čudo u Šarganu". Mira Banjac je uvek dolazila ranije zbog kostima. Nije je bilo, a on je znao gde sedi. Zvao je pozorište u Novom Sadu, našao portira i poslao ga u kafanu da poruči Miri da u 20.15 počinje predstava. Uspela je da stigne za samo sat vremena, a samo bog zna kako se to dogodilo - samo je jedna od priča iz čuvene kafane.

Novica Nikić
foto: promo Atelje 212

Kurir.rs

Bonus video:

12:11

Mića je Titov kuvar koji je napravio Karađorđevu šniclu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track