ŽIVOT PETRA BOŽOVIĆA OBELEŽILA TRAGEDIJA KOJU NE ZABORAVLJA: Ostao bez majke, živeo u domu, a zbog smrti JEDNE ŽENE ostao NEUTEŠAN
Foto: Zorana Jevtić

težak život

ŽIVOT PETRA BOŽOVIĆA OBELEŽILA TRAGEDIJA KOJU NE ZABORAVLJA: Ostao bez majke, živeo u domu, a zbog smrti JEDNE ŽENE ostao NEUTEŠAN

Kultura -

Petar Božović je jedan od omiljenih domaćih glumaca. Iako ne voli previše da priča o svom privatnom životu, pre izvesnog vremena je u jednom intervjuu prvi put otkrio detalje o sebi za koje je malo ko znao.

Poznavaoci biografije Petra Božovića kažu da mu je život kao scenario za film.

Ubrzo po rođenju, 1946. godine u Zemunu, umire mu majka koju, kako kaže, nije ni upamtio, a oca mu u vreme Informbiroa hapse i odvode, te on i brat završavaju u domu. Iz doma ga uzimaju ujaci, koji su, potom, takođe završili na Golom otoku pa je brigu o njemu preuzela žena za koju je rekao da mu je dala snagu za ceo život, tetka Vida, i odvela ga u selo kraj Kolašina gde je i pohađao osnovnu školu.

Petar Božović
foto: Nemanja Nikolić

Sa nepunih četrnaest godina ponovo je došao u Beograd, kod oca koji je u međuvremenu odslužio svoj politički greh i oženio se po drugi put. Međutim, nije se Petar baš najbolje tu snašao, a i sa fakultetom je bilo, kako ponekad veli, "povuci-potegni".

Da bi udovoljio ocu upisao je prava. Njegovu ranu mladost obeležilo je i to što je posle nekih ličnih lomova odbegao u Pariz ne znajući ni kud zapravo ide, ni šta će da radi. Posle lutanja i spolja i iznutra, kaže, vratio se odlučan da završi ako treba i tri fakulteta, te je na Filološkom upisao italijanski i španski, apsolvirao, a potom se obreo i na Akademiji dramskih umetnosti.

Petar Božović
foto: Nemanja Nikolić

Međutim, jedna tragedija je promenila sve i od nje se nikad nije oporavio.

- Moja prva ljubav iz gimnazije, koja se nastavila i na fakultetu, poginula je. Mira Pešić. Bila je divna devojka. Išla je paralelno i u gimnaziju i u baletsku školu. Bilo je strašno preživeti njenu smrt. Čak mi je i sećanje teško. Kasnije sam je često sanjao, pa i dan-danas... Kada se probudim, kao da je živa... pa se čudim što je nema tu pored – rekao je Petar.

Petar Božović ističe da je posle toga otišao u Pariz i gde je pokušao da pronađe utehu.

Slavni glumac se osvrnuo i na glasine da je preoteo ljubav Orsonu Velsu.

Petar Božović
foto: Dragana Udovičić

- Oženio sam se glumicom Marinom Koljubajevom. To je bila ljubav iz predstave “Sladostrasnici Karamazovi” našeg profesora Predgraga Bajčetića u Ateljeu 212. Brak sa Marinom se završio jer nije htela da rodi drugo dete. Abortirala je. A ja sam hteo veliku porodicu. To su jednostavno bile dve koncepcije. Nažalost, tako je bilo.

- Nisam preoteo Olgu Palinkaš Orsonu Velsu, pusti me toga! Nikada nikoga ni od koga nisam preotimao. Bio sam sa Olgom jedno deset godina, živeli smo u Los Anđelesu, Beogradu, Zagrebu... Onda je došao rat, a ljubavi za vreme rata uspevaju samo u lošim američkim filmovima – rekao je svojevremeno glumac za Blic.

(Kurir.rs/Blic/Glossy)

Bonus video:

01:40

PETAR BOŽOVIĆ PLAKAO DOK SE OPRAŠTAO OD GUTOVIĆA: Zbogom dragi Lane, toliko!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track