VANJA EJDUS PRED NOVIM IZAZOVOM: U predstavi ubijam muža, zato sam i heroj i antiheroj, u zavisnosti iz čije perspektive gledate
Foto: Miša Obradović

premijera

VANJA EJDUS PRED NOVIM IZAZOVOM: U predstavi ubijam muža, zato sam i heroj i antiheroj, u zavisnosti iz čije perspektive gledate

Kultura -

Premijera predstave "Uspavanka za Aleksiju Rajčić", po tekstu Đorđa Kosića a u režiji Juga Đorđevića, biće održana 30. aprila na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu. Glavnu ulogu tumači glumica Vanja Ejdus, ćerka srpskog barda teatra Predraga Ejdusa.

Polazna tačka drame je nedavno reizdanje knjige "Zatvorenice" Milutina A. Popovića, koja potiče s kraja 19. veka, sa ispovestima zatvorenica iz Požarevačkog kaznenog zavoda. U razgovoru za Kurir Vanja otkriva tajne koje sa sobom nosi Aleksija, koja ubija svog muža.

Uspavanka za Aleksiju Rajčić, Vanja Ejdus
foto: Narodno pozorište Beograd

Kakvu priču donosi komad "Uspavanka za Aleksiju Rajčić"? Da li je Aleksija junakinja i stvarnog sveta ili samo fiktivni lik?

- Aleksija nije istorijski lik, ona je izmišljeni, fiktivni junak iz mašte pisca. Može biti bilo koja žena, kao što sam i ja. Tekst je urađen po drami koja se dešava u šumadijskom kraju u 19. veku, ali naša predstava se ne ograđuje vremenski, može biti bilo kada. Ona je žena koja je odlučila da prekine nit čekanja koji je bio tipičan za to vreme za ženu. Time što je načinila zločin prekinula je tu nit i sebe obeležila kao heroja i antiheroja, u zavisnosti iz čije perspektive gledate.

Koje su se emocije pojavile u vama tokom priprema za ulogu?

- Preplavile su me emocije čim sam pročitala tekst. Osetila sam snažnu potrebu da se ovo uradi i da bude izvedeno kako dolikuje komadu ovakvog kalibra. Tekst je u isto vreme ironičan, komičan, emotivan, a opet vrlo ozbiljan. Tekst ima intimnu pripovest koja dolazi iz mene. Ovo nije drama, Jug Đorđević je to savršeno imenovao kao intimni spektakl.

Koje dileme su vas mučile kad ste se suočili sa Aleksijom?

- Komad ima specifičnu formu, nema klasičan odnos likova i situacije na koje smo navikli. Moj partner su publika i muzika. Najteže mi je bilo da se prilagodim pozorištu u kom ne koristim sredstva na koja sam navikla. Izazovno mi je bilo da nađem svoj centar iz kog ću stvarati Aleksiju, koja će biti kombinacija mene i nje.

Uspavanka za Aleksiju Rajčić, Vanja Ejdus
foto: Narodno pozorište Beograd

Šta možemo da očekujemo od vas u narednom periodu?

- Spremamo predstavu "Sitnice koje život znače" u Narodnom pozorištu, u avgustu imamo i premijeru u Tivtu, dramatizaciju je takođe radio Đorđe Kosić, po romanu italijanskog pisca Marona. Snimaću i s Darkom Nikolićem seriju "Nemirni", biće ovo za mene radno leto.

Kurir.rs, A. Stojanović i M. Petrović

Bonus video:

05:01

KURIR NA SARAJEVO FILM FESTIVALU: Nečista krv oduševila prisutne, večeras dodela nagrada, sutra premijera filma Toma!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track