KUSTA ODAJE POČAST PAZOLINIJU I NAGRAĐUJE PETRA BOŽOVIĆA: U selekciji 15 filmova, a odabrana dva iz SRBIJE
Foto: Ana Paunković

Kustendorf na Mećavniku

KUSTA ODAJE POČAST PAZOLINIJU I NAGRAĐUJE PETRA BOŽOVIĆA: U selekciji 15 filmova, a odabrana dva iz SRBIJE

Kultura -

Petnaesti Kustendorf planiran početkom godine održaće se između od 6. do 10. maja u Drvengradu, pod sloganom "Razdiruća i čudesna lepota stvaranja", sa gostima i pred publikom, saopštili su danas organizatori.

Povodom stogodišnjice rođenja italijanskog režisera Pjera Paola Pazolinija, u okviru retrospektivnog programa biće prikazani filmovi ovog velikog autora. Slogan festivala replika je iz kratkometražnog Pazolinijevog filma pod naslovom "Šta su to oblaci?". U takmičarskom programu naći će se 15 filmova koji istovremeno dobro predstavljaju trendove u novijoj produkciji kratkometražnih filmova, ali se i izdvajaju po autentičnosti autorskih vizura i veštini izrade. Iz Srbije su izabrana dva filma "Kako sam pobedio lepak i bronzu" Vladimira Vulevića i "Severni pol" Marije Apčevske, koji je nastao zajedno sa Makedonijom.

Gosti festivala biće reditelji filmova u programskoj celini Savremene tendencije, Omar El Zohairi i Žesika Ženej, kao i producent filma "Povest o mojoj ženi", Flaminjo Zadra dok će reditelj Asgar Farhadi održati onlajn radionicu. Za životno delo biće nagrađen Petar Božović.

Petar Božović
foto: Zorana Jevtić

Poseban kuriozitet festivala biće ekskluzivno emitovanje prvog testa Kodakove kolor trake koji je nastao pre jednog veka, 1921. godine.

Takmičarski program Kustendorfa biće prikazan zajedno sa ostalim pratećim i muzičkim, između 6. i 10. maja u Drvengradu na Mokroj Gori. Autori filmova koji se takmiče za festivalske nagrade pozvani su da budu gosti festivala i proslavljenog reditelja Emira Kusturice.

Met Dilon, Emir Kusturica, Kustendorf, Drvengrad
foto: Ana Paunković

Kurir.rs

Bonus video:

01:14

OČEKUJEM POBEDU VEČERAS! Emir Kusturica sa Luža izneo svoja očekivanja pred meč godine za Orlove! VIDEO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track